Gradonačelnik Gline: Ministar rekao da nema sto dana, ali on nema ni deset dana

Vijesti 25. sij 202317:47 0 komentara
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Gradonačelnik Gline Ivan Janković gostovao je u Newsroomu gdje je komentirao sporu obnovu od potresa, ali i prve poteze novog ministra graditeljstva Branka Bačića.

Napomenuo je kako im je snijeg napravio problem početkom tjedna. “Teško je bilo doći do nekih naselja i sedam sela je bilo bez struje, ali od danas sve funkcionira. Potres, poplave, nepogode, s tim se borimo svakodnevno, ali ljudima u kontejnerima to puno teže pada”, rekao je.

N1

“Ja sam kratko gradonačelnik, godinu i pol dana i ovo je već treći ministar graditeljstva. Ali moramo vjerovati. Sve ono što je jučer rečeno je nešto što smo svi zazivali. Ministar je rekao da nema sto dana, ali on nema ni deset dana. Obećao je da će sljedeći tjedan doći u Glinu pa ćemo sjesti da probamo ubrzati tu dinamiku. Nadamo se da je treća sreća”, komentirao je Janković.

Otkrio je kako je u Glini bilo oko 1800 objekata sa žutim i crvenim naljepnicama. “Bilo je 1200 podnesenih zahtjeva, šest kuća je napravljeno i to govori sve. S ministrom ćemo otvoriti temu po pitanju stambenih grad i rekonstrukcijske obnove da bismo sve ubrzali da maknemo ljude iz kontejnera. Očekujemo da ministar da neki terminski plan i hodogram da ljudi znaju kada mogu očekivati preseljenje”, rekao je.

“Već neko vrijeme govorimo gdje trebaju brza rješenja. Višestambene zgrade se grade četiri, sa 52 stana i to ide svojim tijekom. Možda trebamo napraviti tu neka tipska naselja kako bismo ljude makli iz kontejnera”, dodao je Janković.

Otkrio je da je dugo vremena bio ping-pong između ministarstva, Fonda za obnovu i Središnjeg ureda.

Janković ubrzanje vidi u više stambenim zgradama, samoobnovi i gradskim parcelama koje su zapuštene i koje se mogu otkupiti. “Time bi riješili vizuru grada, maknuli ljude iz kontejnera i doveli ljude u centar grada. Ovako radimo centar izvan centra, a sam centar grada izgleda kao ruševina”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!