Jandroković se sastao s Pelosi: Dijelimo iste vrijednosti

Vijesti 24. lis 202216:02 0 komentara
N1

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednicom Kongresa Nancy Pelosi. Nakon sastanka dali su izjave medijima.

Velika mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti u Hrvatskom saboru predsjednicu Zastupničkog doma američkog Kongresa, Nancy Pelosi, rekao je Jandroković na početku obraćanja.

Jandroković je rekao da su održali otvoren razgovor na kojemu su dodatno utvrdili dobre odnose Hrvatske i SAD-a te činjenicu da dijele jednake vrijednosti. “Naši odnosi su prijateljski, partnerski, saveznički”, a Hrvatska i SAD dijele iste vrijednosti – slobodu, demokraciju, zaštitu ljudskih prava, rekao je Jandroković.

“Iskazali smo snažnu potporu ukrajinskom narodu i dali snažnu podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine”, rekao je Jandroković.

Pohvalio je odluku o ukidanju viza. Jandroković je rekao da su razgovarali i o stanju u susjednim zemljama, dodavši da za pristupanje Europskoj uniji trebaju ispuniti zahtjevne kriterije.

Pelosi je rekla da ovo možda jest prvi posjet predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa, ali da nije i njezin prvi posjet Hrvatskoj. Bila je, kaže, u Hrvatskoj tijekom devedesetih u vrijeme Domovinskog rata, kada je “svjedočila hrabrosti hrvatskog naroda tijekom agresije susjednog naroda”.

“U Hrvatskoj sam bila 90-ih godina kao top demokrat i član pododbora za pružanje pomoći. Tada sam svjedočila velikoj hrabrosti hrvatskog naroda u ratu i agresiji od tada susjedne države. Zahvaljujem Hrvatskoj što sada koristi to vrijedno iskustvo u potpori Ukrajini koja se nalazi u situaciji rata”, poručila je Pelosi.

“Kada govorimo o odnosima SAD-a s drugim državama, tri su nam stvari najvažnije – sigurnost, gospodarstvo i upravljanje. Naš odnos s Hrvatskom u sva tri područja je u porastu”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!