Jandroković židovskim vjernicima uputio čestitke za Hanuku

Vijesti 07. pro 202315:58 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u četvrtak čestitku vjernicima židovske vjeroispovijesti u Hrvatskoj u povodu blagdana Hanuke, u kojoj ističe kako nam Hanuka uvijek iznova poručuje da će svjetlo odnijeti pobjedu nad tamom.

„U ime Hrvatskoga sabora i osobno svim vjernicima židovske vjeroispovijesti u Hrvatskoj iskreno i od srca čestitam blagdan Hanuku.”

Hanuka nam uvijek iznova poručuje kako će svjetlo odnijeti pobjedu nad tamom, koliko god se izazovi i nedaće činile teškima ili nesavladivima. Ta poruka nade na osobit je način važna za sve potlačene i ugrožene diljem svijeta, kao i za sve naše bližnje u potrebi”, naglasio je Jandroković.

Napominje kako nas “upravo blagdansko vrijeme potiče na snažniji zajednički rad u izgradnji društva s više solidarnosti i međusobnog uvažavanja, te na skladniji suživot. Istovremeno nas podsjeća i na doprinos kojeg svaki pojedinac može dati postizanju općeg dobra i pravednog mira, svugdje u svijetu”.

“Neka stoga ovogodišnji blagdan svjetlosti, uz blagoslov zdravlja i čvrste vjere, donese obilje radosti i prijeko potrebnog mira svim židovskim vjernicima, njihovim obiteljima i prijateljima. Sretna Hanuka. Hag Hanuka Sameah!“, naveo je u čestitci predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković.

Hanuka praznik svjetla

Hanuka je jedan od najvećih židovskih blagdana, a slavi se 25. kisleva (sredina prosinca). Tim se praznikom spominje događaja iz 164. prije  Krista. kad je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram.

S tim je događajem povezana legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Svetost proizlazi iz duhovnog aspekta pobjede i čuda koje se dogodilo s jedinom netaknutom bočicom maslinovog ulja koja je nosila pečat Velikog svećenika.

Količina pronađenog ulja je bila dovoljna tek za jedan dan gorenja u hramskom svijećnjaku, ali dogodilo se čudo i ulje je trajalo osam dana, koliko je bilo potrebno da se Hram ponovno posveti.

Židovi svake godine kroz tjedan Hanuke pale posebne devetokrake svijećnjake “hanukije” i to tako da svake večeri zapale po jednu svjetiljku toga svijećnjaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!