Jandrokovićeva kći usred štrajka na sudu riješila što je tražila. Kako?

Vijesti 19. srp 202307:55 5 komentara
Igor Soban/PIXSELL

Štrajk u pravosuđu bliži se osmom tjednu i najduži je u hrvatskoj povijesti, a njegovi efekti tek se polako počinju odražavati na društvo zbog obustave brojnih procesa na sudovima. Za veliku većinu građana...

Naime, dobili smo informaciju da je kći predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, Klara (28), uspjela ostvariti upis založenog prava na nekretnini. I to preko predsjednice Općinskog građanskog suda u Zagrebu Petre Kušević Fraculj.

“Kakva je to sprega sudstva i gospodina Jandrokovića? O pritiscima na radnike gruntovnice u Zagrebu da ne govorimo”, stoji u informaciji pristigloj na našu adresu.

Zvonimir Barisin/PIXSEL

Tim povodom kontaktirali smo Sud i dobili potvrdnu informaciju o upisu nekretnine, ali na nešto drugačiji način od onog koji je naveden.

“Uvidom u riješene predmete od 17. srpnja 2023. utvrđeno je da je taj dan riješeno 13 predmeta, a riječ je o upisima založnog prava. Uvidom u zbirke isprava na temelju kojih su ti upisi dopušteni, utvrđeno je da se u jednom ugovoru o kreditu kao korisnik kredita pojavljuje osoba K.J. koju navodite”, odgovorio nam je glasnogovornik Ivan Borković pa dodao:

“Međutim, potpuno je netočna tvrdnja da je K.J. upis obavila preko predsjednice. Naime, navedena osoba nije se obratila ni predsjednici osobno ni Uredu predsjednika suda, niti predsjednica poznaje osobu imena K.J., niti je bila upoznata s činjenicom da je na Zemljišnoknjižnom odjelu zaprimljen zahtjev za uknjižbu spomenutog založnog prava. Na kraju, nije dala nikakvu uputu bilo kojoj osobi na Zemljišnoknjižnom odjelu o postupanju po tom zahtjevu.”

Dakle, prema riječima glasnogovornika, određeni procesi na Općinskom građanskom sudu se provode, bez pritisaka ili odstupanja.

“Ovaj sud tijekom štrajka Sindikata državnih službenika i namještenika u tijelima sudbene vlasti postupao je i postupa po zahtjevima u hitnim zemljišnoknjižnim predmetima, pri čemu rješavatelj samostalno procjenjuje radi li se o hitnom predmetu. Na taj je način, prema podacima kojima raspolažemo, riješeno oko 30 posto ukupno zaprimljenih zahtjeva za vrijeme štrajka, što se mahom odnosi na zahtjeve za upis založnog prava. Naime, kako je upis založnog prava u pravilu pretpostavka za ispunjenje ugovora o kreditu, tako se upisi založnog prava provode kao hitni postupci za vrijeme trajanja štrajka”, objašnjava Borković.

Ali, potrebno je znati da ne mogu svi građani obaviti hitan upis založnog prava na nekretnini.

“Sud za vrijeme trajanja štrajka postupa u svim zemljišnoknjižnim predmetima za koje se utvrdi da su hitne naravi te zaduženi rješavatelji zemljišnoknjižnih predmeta u svakom pojedinom slučaju samostalno odlučuju radi li se o hitnom predmetu te ovisno o tome donose odgovarajuće odluke u tom predmetu”, kaže glasnogovornik Suda.

Klara Jandroković je završila baš pravni fakultet i jedno je od troje djece predsjednika Sabora. Koji je u jeku afera i kriza koje potresaju zemlju ustvrdio da ne postoje uvjeti za sazivanje izvanredne sjednice te je raspustio zastupnike na ljetnu stanku.

Igor Soban/PIXSELL

Oporba se zbog toga okrenula predsjedniku Zoranu Milanoviću, od kojeg očekuje sazivanje iste te sjednice, ali on pak tvrdi da ne želi zauzimati ničiju stranu u ovoj priči.

“Odbijanjem zauzimanja strane, izabrao je stranu. Krivu”, izjavila je zastupnica Dalija Orešković, a u kritikama predsjedniku pridružili su se i brojni drugi zastupnici oporbenih stranaka.

U međuvremenu, rješenje za štrajk u pravosuđu nije na vidiku, posebno jer im je premijer Andrej Plenković odlučio uskratiti plaću za vrijeme njegova trajanja. Sindikalisti su na to odgovorili spremnosti za obustavom rada i na hitnim procesima, kao što je ovaj Klare Jandroković. Prema tvrdnjama glasnogovornika Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare