Je li Andrej Plenković preuveličao izjave Dalije Orešković? Evo što je rekla

Vijesti 17. tra 202318:59 5 komentara
N1

U ponedjeljak je održana sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a. Nakon sjednice izjavu za medije dao je predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković. Na njoj je ponovio "pozdrave" Daliji Orešković kojoj je nedavno na aktualnom satu poručio "ako vam se toliko sviđa u Njemačkoj, sretan put, Gute Reise, auf wiedersehen".

Naime, tijekom aktualca zastupnica Centra Dalija Orešković, problematizirala je neodgovaranje vladajućih na zastupnička pitanja.

Dala je primjer iz Njemačke gdje se zastupnici koji ne dobiju odgovor od vladajućih mogu obratiti ustavnom sudu te zemlje, no da u Hrvatskoj to nije slučaj.

“Ja sam pročitao što vi sve izgovarate i to je teška katastrofa i loše po zdravlje. Ni sada niste rekli kakva je to korupcija i čime sam se ja okoristio. Vi nemate ništa, vaš jedini cilj je doći ovdje i govoriti protiv HDZ-a. Bili ste predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa i pokazalo se da ste jako loša pravnica jer vam je sve palo na sudu”, odgovorio joj je Plenković.

“Ako vam se toliko sviđa u Njemačkoj, sretan put, Gute Reise, auf wiedersehen”, dodao je.

Orešković mu je odgovorila da u Njemačkoj demokraciju funkcionira i da su ondje vladajući dužni dati odgovor zastupnicima. “Vrijeme je da se riješimo jednopartijske diktature koja sada kroji izborni zakon”, napomenula je.

“Članovi HDZ-a trebaju nositi stigmu kao Nijemci nakon Drugog svjetskog rata”

Par dana poslije, Orešković je riječkom Novom listu rekla da “svi zastupnici HDZ-a podržavaju u Saboru jedan koruptivni sustav. Svi članovi HDZ-a trebaju nositi stigmu kao Nijemci nakon Drugog svjetskog rata, oni su kolektivno odgovorni, dio zajedničkog koruptivnog nazivnika” i da “dužnosnici HDZ-a uvijek inzistiraju da korupcija ima ime i prezime i da ne postoji kolektivna odgovornost njihove stranke”.

” Bez HDZ-a svi su oni nitko i ništa, ne bi nikad došli do pozicija koje su stekli zahvaljujući stranci. Svoj život oni duguju HDZ-u. Zato mi je razumljivo da im smeta, da agresivno reagiraju ako im netko to saspe u lice. Svjesni su itekako članovi HDZ-a istine”, zaključuje Dalija Orešković

Tu njenu izjavu, na konferenciji za medije nakon Predsjedništva HDZ-a ,premijer je, vjerojatno u želji da se pokaže žrtvom, preuveličao.

“Mene osobno optužuje za korupciju bez ikakvog argumenta, a onda sam joj ja sasvim pristojno neke stvari rekao”, ustvrdio je te dodao: “Nije to išlo svima. Išlo je samo njoj. Nisam to rekao hrvatskim građanima, nego saborskoj zastupnici koja je rekla da s HDZ-ovcim treba kao s nacistima nakon Drugog svjetskog rata.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare