Je li Možemo pogriješio odbijanjem koalicije s SDP-om? “Žele pregrmjeti izbore sa što manje žrtava”

Vijesti 20. ožu 202406:42 0 komentara
Sanjin Strukić/PIXSELL

U ljeto prošle godine Možemo je objavio da na parlamentarne izbore neće ići u koaliciji s SDP-om, nego samostalno, a u anketama se tada približio SDP-u na samo 0,1 posto. Sada je ta razlika mnogo veća, ali u korist SDP-a.

Od kolovoza prošle godine SDP raste u anketama. Lani u srpnju u Crobarometru je imao podršku 10,7 posto građana, da bi u veljači ove godine dosegao 13,9 posto.

Nakon što je proteklog vikenda predsjednik Republike i bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović bacio šok-bombu najavivši da ide na parlamentarne izbore na listi SDP-ove koalicije i da će biti kandidat za premijera, u izvanrednom Crobarometru objavljenom u nedjelju SDP je narastao čak do 22,6 posto – 12 posto više nego lani u srpnju.

SDP narastao, Možemo pao

Na taj niski rejting SDP-a od prošloga ljeta svakako je utjecala prethodna odluka stranke Možemo da na parlamentarne izbore ide samostalno, a ne u dotad očekivanoj koaliciji s SDP-om. Štoviše, nedugo potom sukoordinatorica Možemo Sandra Benčić obznanila je da će biti kandidatkinja za premijerku, što u aranžmanu s SDP-om vjerojatno ne bi mogla.

Činilo se tada da se SDP-u urušio koalicijski potencijal, a da emancipacijska odluka Možemo donosi rezultat jer već tog lanjskog srpnja ta se stranka u anketama približila SDP-u na samo 0,1 posto – 10,6 naspram SDP-ovih 10,7 posto. U veljači ove godine ta je razlika već bila osjetno veća – SDP je imao 13,9, a Možemo 7,6 posto. U vanrednom Crobarometru proteklog vikenda, naspram SDP-ovih golemih 22,6 posto, Možemo je bio na 8,7 posto.

Komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić, koji nam je kazao da u ovoj izbornoj kampanji ne radi ni za jednu političku stranku niti kandidata, upozorava da valja biti oprezan s rezultatima te ankete.

“To je mjerenje drugačije rađeno, samo u jednome danu i odmah nakon informacije da će Milanović izaći na izbore. U tom trenutku birači su mislili da on daje ostavku i da ide na izbore. Uvijek kad imamo takve snažne događaje, oni afektivno rade veliku razliku. Puno realniju sliku dat će nam sljedeći redovni Crobarometar”, kaže.

“Njihovi birači bi ih kaznili da su išli s SDP-om”

Trogrlića smo pitali je li Možemo prošloga ljeta krivo procijenio da će ostvariti bolji rezultat ako na izbore ide samostalno.

“Kada bi pratili isključivo rejting, odluka Možemo čini se pogrešnom. Međutim, mislim da im je puno više od odvajanja od SDP-a naštetilo upravljanje Zagrebom, prije svega gospodarenje otpadom. Zagreb je najveća i medijski najizloženija jedinica lokalne samouprave pa onda cijela Hrvatska doživljava Možemo na način “vodili bi državu, a nisu u stanju odvesti smeće”. To ih stavlja pred velike izazove. U Zagrebu je Možemo u koaliciji s SDP-om, a nastao je na nezadovoljstvu SDP-om. Njihovi birači su ih izabrali da bi kaznili SDP i zato traže diferencijaciju od SDP-a”, objašnjava.

Možemo su oprezno reagirali i na najavljeni SDP-ov izborni aranžman s Milanovićem. Benčić je na N1 kazala kako bi na Milanovićevom mjestu najprije dala ostavku na dužnost predsjednika države. Trogrlić smatra da se u toj situaciji Možemo ponio i oprezno i odgovorno.

“Žele pregrmjeti ove izbore sa što manje žrtava”

Dojam je i da Možemo želi što bezbolnije “pregurati” parlamentarne izbore da se može fokusirati na one lokalne dogodine u Zagrebu, gdje zapravo izvire politička moć te stranke.

“Oni još nisu postali nacionalna stranka. Prisutni su isključivo u zagrebačkim izbornim jedinicama te u 8. izbornoj jedinici, odnosno Istri i donekle Rijeci, a rejting im je sličan onomu Mosta i Domovinskog pokreta koji su raspršeni u gotovo svim izbornim jedinicama. Za Možemo su parlamentarni izbori u ovom trenutku nužno zlo i pokušavaju ih pregrmjeti sa što manje žrtava”, kaže Trogrlić.

Možemo i HDZ u sličnoj situaciji

On smatra da Možemo u Zagrebu još uvijek nema alternativu.

“Gradonačelnik Tomislav Tomašević drži se prema nacionalnim izborima i HDZ-u prilično suzdržano, nema retoriku kakvu ima Sandra Benčić. Svjesni su da im je potrebna suradnja s državom kako bi posao u Zagrebu odradili do kraja”, ističe.

Situaciju kakvu Možemo ima u Zagrebu Trogrlić je usporedio sa situacijom kakvu HDZ ima u cijeloj Hrvatskoj.

“Puno je nezadovoljnih građana, ali to se nezadovoljstvo nema na koga preliti pa su u ovom trenutku Možemo i Tomašević favoriti idućih lokalnih izbora. Međutim, nezadovoljstvo je plodno tlo za formiranje novih političkih snaga. HDZ u Zagrebu to još sigurno nije, SDP pogotovo. Samo je pitanje hoće li se pojaviti neka nezavisna opcija”, rekao je Trogrlić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!