“Jesam li u sukobu interesa neka Karamarko pita Povjerenstvo. Zafrkancije radi”

Vijesti 08. ožu 202113:19 > 15:14 0 komentara
N1

Dalija Orešković, nekoć predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a sada saborska zastupnica stranke Centar, govorila je za N1 što misli gdje je u sukobu oko izbora u vrh Vrhovnog suda predsjednik Zoran Milanović u pravu, a gdje nije.

Voditelja je zanimalo što ona smatra bavimo li se efemernim stvarima pri izboru novog predsjednika ili nove predsjednice Vrhovnog suda ili bimo se trebali baviti načinom na koji HDZ oblikuje pravosuđe.

“Moram se složiti s dobrim dijelom dijagnoza koje Zoran Milanović postavlja i sama to govorim od prvog dana svog bavljenja politiikom. Jedino nisam sigurna jesu li rješenja i način kako on vidi kako to treba napraviti, ispravan put ili ćemo dodatno oslabiti institucije ove države koje su ionako prilično trule.”

Predsjednik Milanović pritom se poziva na Ustav, ustraje na tome da ga kao njegov prijedlog za vrh Vrhovnog suda ne zanima nitko osim Zlate Đurđević. Što Orešković misli o tome?

“Nije to tako jednostavno. Što se tiče same Zlate Đurđević ne mogu vam iskazati koliko o njoj imam visoko mišljenje i kada bih mogla izdvojiti par razloga zašto o njoj imam tako visoko mišljenje, onda bi to bila njezina kritika Ustavnog suda u nekoliko konkretnih odluka”, kazala je.

Spomenula je da je s divljenjem čitala njenu kritiku odluke Ustavnog suda o Ivi Sanaderu kada je, kako je rekla Orešković, Ustavni sud “pravio mutav na činjenicu da je on premijer”. Spomenula je i kritiku Zlate Đurđević odluke Ustavnog suda o Milanu Bandiću.

“Bila je rijetka koja je kritizirala da u našem sudstvu postoje suci koji zakone različito tumače, ovisno o tome na kojoj je funkciji onaj koji sjedi na optuženičkoj klupi”, kazala je Đurđević i dodala:

“Gurajući je (Zlatu Đurđević) u žrvanj u kojem će se oko nje kao ovnovi na brvnu sukobiti Milanović i HDZ… nisam sigurna koliko će joj to služiti na čast. Uvući će je u blato, a neće joj pomoći da građani u Vrhovnom sudu dobiju osobu koja tamo zaslužuje biti.”

Voditelj ju je pitao što misli o tome što Tomislav Karamarko postavlja pitanje je li ona, Orešković, u sukobu interesa.

“Neka to Karamarko pita Povjerenstvo. Čisto zafrkancije radi, s obzirom na to da on uopće osporava Povjerenstvu pravo da provjerava je li netko u sukobu interesa, negira uopće institut sukoba interesa”, odgovorila je Dalija Orešković.

Voditelj je primijetio da to negira i Visoki upravni sud.

“Tako je. To negira i sam Ustavni sud”, potvrdila je gošća N1.

“Kada su se birali sadašnji suci Ustavnog suda i sam Milanović je napravio neke, rekla bih, trule kompromise. Tu mislim na Davorina Mlakara, tu mislim na Ingrid Antičević, na Josipa Leku. Bilo bi mi draže da je već tada prepoznao Zlatu Đurđević”, primijetila je dalje Orešković.

Govoreći o najnovijim odlukama prvo Ustavnog suda o Karamarkovom sporu protiv odluke Povjerenstva, a potom i Upravnog suda, koji su dali za pravo Karamarku, Orešković je kazala:

“Toga se Ustavni sud sada dosjetio ne zbog Karamarka, nego zato što je to potrebno predmetima koji se vode protiv Andreja Plenkovića, a bitno drugačije mišljenje o ovlastima Povjerenstva imao je 2012. godine kada je rezao one jake ovlasti tog tijela na tužbu Josipa Leke koji je tada bio saborski zastupnik, a sada je jedan od ustavnih sudaca.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!