Kad im se ne da u Sabor, zastupnici pišu “terenski rad”?

Vijesti 02. pro 202220:05 0 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

Zbog utakmica svojedobno je i predsjednik Sabora proglasio stanku u radu zastupnika što je naišlo na veliku osudu i dijela javnosti i dijela oporbe. Ako bi se i mogla tražiti neka izvanredna viša sila za praznu sabornicu, činjenica je da je ona takva s utakmicom i bez nje.

Kažnjavanje zastupnika ne daje rezultata, a još je gore zazvučala izjava zastupnika Domovinskog pokreta Davora Dretara nedavno u našem programu da je uobičajna praksa, kada se nekom zastupniku ne da doći na posao, da nazove klub i kaže: Piši terenski rad za potrebe kluba. Doduše pred kamerama nitko taj njegov navod nije želio potvrditi.

Ako je suditi prema karticama, gotovo svi zastupnici stigli su na posao. Ipak bilo bi dobro kada bi iza kartica sjedili i njihovi vlasnici. Ali ne sjede. Postoji sustav kazni, ali očito ne daje ploda. SDP-ov Arsen Bauk, koji je član Odbora za imenovanja i upravne poslove, kaže da je Odbor zauzeo očito dosta liberalnu praksu:

“Mislim da je ovaj mjesec samo troje zastupnika sankcionirano sa 150 kuna zbog nedolazaka. Meni su interesantni ovi obilasci raznih društvenih događaja zanimljive razine…”

Terenski rad kao ispričnica

Događaji, ali i čuveni terenski rad, o čemu je nedavno govorio zastupnik Dretar. Nazoveš klub i riješiš izostanak zbog terenskog rada. Ima li takve prakse u najvećem klubu?

VEZANE VIJESTI

“Ne znam. Ne bih govorio u ime drugih zastupnika. Mi smo svi ovdje pojedinačno, kako ja to često kažem, svatko je svog tijela gospodar ovdje i mislim da oni koji žele biti ovdje, će biti ovdje i radit će, a oni koji imaju neke druge obveze, neću im braniti da ih ne rade”, rekao je Josip Borić, potpredsjednik Kluba HDZ-a.

To ne prolazi kod revnijih zastupnika. Kakav terenski rad.

“Ovako se to pretvara u nešto u što se ne treba pretvoriti. Zašto da neki ozbiljni i odgovorni ljudi lažu, petljaju. Na jedan ulaz uđu da bi se štancali, na drugi izađu. Ja to ne radim niti ću ikad raditi”, istaknula je Anka Mrak Taritaš.

Iako je baš iz njegovog kluba stigla izjava “nazovi klub radi ispričnice i terenskog rada”, donedavnom šefu kluba Domovinskog pokreta to je nepoznata praksa

“Koliko znam, nisam potpisao nešto što nije bilo opravdano, ali ne kažem da to nije slučaj inače u Saboru”, rekao je Stjepo Bartulica.

Ako i jest, ne u Zeleno-lijevom bloku.

“Ne, nikad nismo na taj način radili niti je ikad od mene itko to tražio. Naravno, bilo je situacija kad netko od zastupnika ili zastupnica nije mogao doći zato što je primjerice bolestan ili ima neku drugu izvanrednu situaciju, međutim u tom slučaju nikad nisu tražili da im se piše da su negdje drugdje”, otkrila je Sandra Benčić.

Ima li rješenja?

No očito je terenski rad preučestala ispričnica bez pokrića, pa je bilo i nekih vrlo konkretnih prijedloga:

VEZANE VIJESTI

“Da za taj terenski rad bude rezerviran jedan tjedan u mjesecu, a preostala tri tjedna da bude plenarna sjednica. Onda ne može biti opravdanje terenski rad ako postoji legalan tjedan za taj terenski rad”, istaknuo je Bauk.

“Mislim da ta tema nije trenutačno na dnevnom redu. Kad dođe, sve ćemo raspraviti”, napomenuo je Borić.

Možda baš u tom grmu leži zec. Raspravi. Najdugovječniji saborski zastupnik Furio Radin zna što bi privuklo zastupnike u klupe:

“Trebamo podići razinu rasprave. Kada ćemo podići razinu rasprave, onda će biti i puna sabornica.”

Recept tako jednostavan, a tako teško provediv. Jednom. Možda. Ako.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!