Kako će izgledati štednja u školama? “Evo, kada mislimo da gore ne može…”

Vijesti 24. kol 202222:17 1 komentar

Za desetak dana počinje škola, a djeca, roditelji i nastavnici u nevjerici su dočekali ideje da bi se štedjeti moglo na grijanju za školarce. Mogućnost online nastave zasad se odbacuje, ali uz ozbiljne najave da se štedjeti jednostavno mora.

Prvo korona pa grijanje. Hoće li školarci ponovo na online nastavu zbog preskupog plina? Dao je to naslutiti Dario Hrebak i dodao da će spremačice čistiti hladne škole.

Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, ističe da je protiv, a dodaje i da su sigurno svi protiv toga.

“Ja moram reći da država mora naći rješenja da škole idu uživo, kao što škola treba ići. Jer što to znači, da žene koje čiste i održavaju škole će trčati po školi pa će se tim načinom grijati i čistiti školu popodne? Je li to mislio? Ne znam što je pod tim mislio”, kazao je Stić.

Burne reakcije

Grijanje je očito luksuz, čak i za škole. Sindikati zgroženi.

“Evo, kada mislimo da gore ne može, uvijek se nešto gore i dogodi. Naravno da je ovakva situacija i ovakav scenarij online nastave nedopustiv”, poručuje Ana Tuškan ispred Sindikata hrvatskih učitelja.

VEZANA VIJEST

Istog je mišljenja i Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

“Frustrirano, ljuto, žalosno. Sve emocije, nijedna pozitivna. Što ćemo s djecom prvi, drugi razred? Tko će s njima raditi doma, tko će ih čuvati? Ako se zakinu djeca kao prva linija što je onda iduće na redu? Hoćemo li grijati bolnice, hoćemo li ljude skidati s respiratora jer troše puno struje? Pa ne može tako”, poručila je Lovrić u programu N1 televizije.

Sindikati upozoravaju i da su škole u katastrofalnom stanju, što dodatno povećava račune za plin.

“Većina naših škola nije energetski obnovljena, Iznijet ću jedan podatak. Dvije škole koje sam zvao ovih dana. Jedna na razini dva mjeseca ima veći trošak nego ova druga škola na razini cijele godine. Pritom obje imaju nekih 3500 kvadrata i obje imaju podjednak broj učenika. Pametnome dosta”, kazao je Željko Stipić iz Sindikata Preporod.

“Prehlađivanje u školama bilo bi tragično”

Resorni ministar uopće ne zna odakle glasine o online nastavi i jamči da do toga neće doći.

VEZANA VIJEST

“Djeci ne smije i ne može biti hladno u prostorijama. Međutim, da se određene mjere uštede mogu raditi i vjerojatno će biti potrebno donijeti neke preporuke oko toga kako se ponašati, to se slažem. Svakako kao ministar jamčim da se djeca neće prehlađivati u školama, to bi bilo tragično”, obećao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Obrazovni djelatnici vladajućima ipak poručuju da se zbroje. No oni ih smiruju.

“Sigurno nećemo dozvoliti da naši učenici budu u hladnim prostorijama. Vlada će u tom segmentu pomoći svim jedinicama lokalne i područne samouprave kako bi sustav neometano funkcionirao. Naša djeca su jedan od najvažnijih prioriteta koje mi imamo. Prema tome, učinit ćemo sve da imaju uvjete kao što su imali dosad”, komentirao je ministar gospodarstva Davor Filipović.

Online škola nije škola – složni su nastavnici, te dodaju da bi školama režije trebale biti na razini onih za kućanstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare