“Kako je moguće da u državnoj bolnici svi ginekolozi imaju priziv savjesti?”

Vijesti 09. svi 202209:50 > 14:43
Renata Čulinović-Čaić
N1

Dr. Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, u Novom danu je komentirala slučaj trudnice Mirele Čavajde.

Ona ističe da je puno nerazjašnjenih situacija. “Kako je moguće da u jednoj državnoj bolnici svi ginekolozi imaju priziv savjesti? Priziv savjesti je nešto što se mora uložiti kod zapošljavanja. Ne može se dogoditi da baš svi ginekolozi na odjelu u bilo kojoj bolnici imaju priziv savjesti jer o tome mora voditi računa onaj tko vodi kadrovsku politiku.”

VEZANE VIJESTI

Kaže da se priziv savjesti mora uložiti pri zapošljavanju pismeno.

“Ne može se dogoditi da netko svjesno zaposli ginekologa koji ima priziv savjesti, ili ti ginekolozi koji su bili zapošljavani niz godina unazad nisu uložili priziv savjesti, što je onda kršenje zakona”, kazala je Čulinović-Čaić.

Pojašnjava da je u ovom slučaju trudnica zakinuta za pravo koje ima regulirano zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Također ističe da ravnatelj ne može dozvoliti da nitko u bolnici ne može obaviti legalni prekid trudnoće.

Čulinović-Čaić navodi da je očito došlo do propusta. “Hoće li ona prekinuti trudnoću ili ne, moj osobni stav je da je to njen izbor.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar