Kako se može okončati sukob predsjednika i premijera? “Milanović ima tri opcije”

Vijesti 28. tra 202218:44 > 19:17 2 komentara

Analizirajući verbalni rat između predsjednika RH Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića u N1 Newsroomu, profesor s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj istaknuo je se tu radi o dvije razine sukoba - strukturnoj i karakternoj - te da Milanović ima tri opcije kako okončati taj sukob.

“U Hrvatskoj imamo dvoglavu izvršnu vlast. Našli smo se u situaciji da imamo dvije osobe koje u toj dvoglavoj izvršnoj vlasti ne funkcioniraju. Imate predsjednika s najvećim demokratskim legitimitetom – neposredno izabranog na izborima – i imate premijera koji ima ovlasti u sektorima o kojima najviše ovisi život građana. Milanović na ovoj razini ima tri opcije. Jedna je da se založi za vraćanje predsjedničkog sustava. Drugo, ako je na drugoj strani jedna politička banda, onda se morate boriti političkom borbom tako da bi Milanović trebao odustati od pozicije predsjednika i ići na parlamentarne izbore. Treća opcija, za koju vjerujem da će se najvjerojatnije dogoditi, je da ćemo nastaviti gledati ovo sukobljavanje”, kazao je Šalaj, a potom se osvrnuo i na drugu razinu sukoba.

vezana vijest

“Uz ovu strukturnu napetost, postoji i napetost karaktera. Obojica misle da su politički teškaški koji najbolje znaju ono što se treba raditi u politici. Očekujem nastavak sukobljavanja. Nije mi problem to što se tiče njih dvojice, problem će mi biti ako se taj način komuniciranja i odnosa spusti na društvenu razinu. Oni više nisu politički protivnici, oni su se proglasili političkim neprijateljima. S jedne strane se govori o bandi, s druge strane se govori o ovome koga treba opozvati, ali ne može pa ćemo ga bojkotirati. To je tako u politici, ali što ako se takav diskurs i takva polarizacija proširi na obične građane”, upozorio je Šalaj.

Cijeli razgovor s profesorom Bertom Šalajem pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare