Kaos na plaži kod Novog Vinodolskog, djeca imaju proljev i povraćaju

Vijesti 17. kol 202113:00 > 13:45 0 komentara
Valery HACHE / AFP/Ilustracija

Kupači u Klenovici požalili su se na probavne tegobe nakon kupanja na lokalnoj plaži. Kažu da se "kupaju u fekalijama", a gradonačelnik Novog Vinodolskog kaže kako je se radi o cvjetanju mora i algama.

“Razboljela se cijela plaža, a probavne smetnje, proljev i povraćanje te visoka temperatura normalna su pojava u većine djece. Ovako nešto može izazvati puno veću štetu te da bismo to izbjegli, nakon dvanaest godina posjećivanja iste plaže, primorani smo naći drugu s čistim morem”, kaže čiteteljica Novog lista koja se požalila na problem.

Gospođa kaže i da “svi plivaju u fekalijama” te da je o svemu obaviješten i gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković, koji je došao u obilazak, no, kaže, na upozorenje uopće nije reagirao.

Cvitković je pak odgovorio Novom listu i rekao kako je primio pritužbe stanovnika o prljavštini u moru, kao i to da je vidio snimljene fotografije mrlja u moru.

“Potrebno je navedene mrlje analizirati i vidjeti radi li se o kanalizaciji ili kakvom drugom onečišćenju. Stanovnicima sam rekao da jave kada se pojavi mrlja kako bismo mogli reagirati. Također, objasnio sam im da na plaži na kojoj se kupaju nema nikakvog ispusta kanalizacije. Imamo ispust dijela kanalizacije na koji je priključen kamp i nalazi se 300 metara od obale. Riječ je o legalnom ispustu koji funkcionira već godinama. Pokušavao sam im objasniti i da je more iznadprosječno toplo i uredno se događa cvjetanje mora, a onečišćenja smo hvatali i na obali Novog Vinodolskog te je ustanovljeno da je riječ o algama”, rekao je.

Istaknuo je i da se dva puta tjedno uzima uzorak mora da se vidi stanje na plažama i to je javno dostupno. A prema posljednjem ispitivanju kakvoće mora objavljenom 13. kolovoza samo jedna plaža u Hrvatskoj je ocijenjena nezadovoljavajućom ocjenom i to plaža Stara Mokošica koja ima kontinuirano negativne ocjene od lipnja.

“Ne opovrgavam da nije bilo onečišćenja i, dogodi li se opet, trebalo bi ga istražiti, ali zasigurno se ne može govoriti o ispustu iz kanalizacije”, rekao je Tomislav Cvitković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!