Klancir o obveznom vojnom roku: Pogrešno je u panici zbog rata forsirati odluku

Vijesti 13. ožu 202209:43 > 12:37 0 komentara
Armin Durgut/PIXSELL, Ilustracija

Kolumnistica portala Net.hr Đurđica Klancir i novinarka portala Dnevnik.hr Lana Ružičić komentirale su u Točki na tjedan aktualne teme.

Govoreći o mogućnosti povratka obveznog vojnog roka, Klancir kaže kako je protiv te mogućnosti.

“Ja sam protivnik uvođenja vojnog roka. Za mene je sigurno važnije ulaganje u školstvo, znanost, zdravstvo… A forsirati, i sada preko noći u stanju panike jer je rat u Europi, donostiti takve odluke je pogrešno”, kaže ona.

“Treba podizati i modernizirati HV, ali forsirati te neke modele je pogrešno”, ponavlja.

Ni Ružičić ne smatra da je povratak obveznog vojnog roka dobra opcija.

“Ne obveznom vojnom roku. Ne treba u vojsku tjerati one koji to ne žele. Ali one koji žele treba doro platiti i obučiti”, govori ona.

Rat u Ukrajini

Ružičić kaže kako se u Ukrajini pokazalo da je ruska vojska slaba, loše organizirana, nema dovoljno vojnika, ima lošu opremu i da im je plan o blitzkriegu nije uspio.

“Ukrajina je pružila mnogo veći otpor nego je itko mogao zamisliti. Bit će zanimljivo gledati kako će se to razvijati”, kaže ona.

Klancir kaže da bi bilo neozbiljno predviđati bilo što o razvoju sukoba u Ukrajini.

Na pitanje bi li se sukob iz Ukrajine mogao “preliti” u naša područja, Ružičić kaže kako ne misli da je to izgledno.

“Mislim da Putin sad nema vremena za čačkanje po našim prostorima. Zabrinjavajuće je da naši prostori objeručke prihvaćaju takve situacije kako bi neki dobili svoj dio kolača. Nadam se da će se što prije smiriti”, kaže ona.

“Činjenica je da Vučić i Dodik podržavaju Putina. Nije to tako eksplicitno, ali poveznica vodi ka Putinu. On u akcijama u Ukrajini grozničavo želi svakog saveznika pa i najmanjeg. Vjerujem da i dalje želi održavati te kontakte, a to je uvijek moguća patološka situacija”, kaže Klancir.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!