Klancir: Plenković ni sam ne zna kako će funkcionirati Ivan Turudić

Vijesti 09. velj 202412:36 0 komentara

Urednica Forbesa Đurđica Klancir bila je gošća N1 Studija uživo s Ilijom Jandrićem s kojim je komentirala novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

Podsjetimo iz Ureda predsjednika Republike poslano je priopćenje u kojemu se tvrdi kako predsjednik Vlade nije tražio sigurnosne provjere Ivana Turudića prije nego što ga je predložio za glavnog državnog odvjetnika.

Protuustavnim napadom i izlaskom iz okvira nadležnosti predsjednika države kod izbora glavnog državnog odvjetnika, ocijenili su u Vladi priopćenje Ureda Zorana Milanovića, poručivši da nije propisana zakonska obveza sigurnosne provjere kandidata te ju premijer nije ni mogao tražiti. Sve to prokomentirala je i Đurđica Klancir.

“Premijer ne koristi alat koji bi mu bio koristan”

“Zanimljivo je da je zaključeno kako je sigurnosna provjera iz 2019. godine dovoljna i da je ne treba ponoviti posebno u okolnostima u kojima se i javnost, dijelovi pravosuđa, cijela oporba digla na noge s mnogo kritika na račun Ivana Turudića. Premijer u tim okolnostima ne koristi alat koji bi mu bio koristan u argumentaciji. Sada kada je već Ivan Turudić u Saboru imenovan za glavnog državnog odvjetnika ostala je visjeti u zraku nespojivost i pitanje zašto je Andrej Plenković izabrao i toliko ustrajao na Ivanu Turudiću”, rekla je Klancir.

“Kada pogledamo profil Ivana Turudića radi se o nepredvidljivoj osobi s mnogo kontroverznih situacija kojima se bavimo iz dana u dan. Zašto se Andrej Plenković odlučio za osobu za koju se vrlo često govori da je nepredvidiva i kontroverzna? Kada pogledate profil osoba koje Andrej Plenković bira za ministre, to su u pravilu osobe za koje je jasno kako će funkcionirati. Plenković je toliko jak lider i želi održati poziciju da je nakon toliko godina, koliko vodi Vladu, evidentno da bira osobe za koje je jasno kako će djelovati u njegovim projekcijama. Za Ivana Turudića niti on sam ne zna kako će funkcionirati”, dodala je.

Klancir je kazala da se Plenković oslanja na savjetnika iz starog HDZ-a.

“Njegova je zadnja odluka i preuzimanje odgovornosti. Andrej Plenković je preuzeo odgovornost za Ivana Turudića i cijeli ovaj kontroverzan paket koji smo dobili zajedno s Turudićem”, objasnila je.

“To je potreba da se sve kontrolira”

Na pitanje Nine Kljenak što misli o radu Ureda europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj (EPPO-a), budući glavni državni odvjetnik Ivan Turudić jučer je rekao da nije siguran da smo trebali osnovati to tijelo.

“GDO je nadležan za rješavanje sukoba nadležnosti između EPPO-a i državnog odvjetnika. Nisam siguran da smo trebali osnovati to tijelo, niz zemalja ga nema i funkcioniraju i mislim da je situacija kod njih bolja. To je politička odluka i treba je poštovati. Oni brinu o financijskim interesima EU-a. Mislim da se prenaglašava njihova moć”, rekao je u velikom intervjuu za N1.

“To je potreba da se sve kontrolira. Ured europskog tužitelja je donio dozu nekontrole procesa, da se ne može sve provesti kako se želi, da se događaju iznenađenja za koje nitko ništa ne zna, da u ministarstva ulaze neki drugi istražitelji. To se ne može iskontrolirati koliko god da je ljudi umreženo unutar sustava. Ako Ivan Turudić nudi veću kontrolu, onda je to pokazatelj toga što je rekao, ovo nam nije bilo potrebno, sve bi bilo bolje da se nije formirao Ured europskog tužitelja. Ono što je iznimno važno je interpretacija javnog interesa. Dobivamo glavnog državnog odvjetnika koji ima neobično mišljenje o tome što je javni interes”, objasnila je Klancir.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!