Klauški: Postoji nešto što se zove “Milanovićeva kletva”

Vijesti 18. ožu 202411:21 1 komentar

Kolumnist Expressa i 24 sata Tomislav Klauški u N1 Studiju uživo s Ninom Kljenak komentirao je kandidaturu predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.

“Sve naznake bile su takve da će odsjediti izbore na klupi za pričuve jer kod svakog predsjednika je kalkulacija s kojom će vladom u borbu za drugi mandat. Njegova dva prethodnika su izgubila jer je došla nova politička opcija i poništila efekt predsjednika pa je postojala mogućnost da se i njemu to dogodi”, rekao je Klauški pa nastavio:

“Nije se očekivao ovoliki njegov angažman na izborima, a sad ga je povukao ne zbog ljevice ili SDP-a nego njegove osobne pobjede. Išao se spasiti.”

Svi su dali mišljenje, ali većina se slaže da bi ovo bila poštenija i čišća igra da je dao ostavku.

“Ako kaže da je spreman dati sve, ali ne i ostavku. Ona bi bila pokazatelj da je uistinu spreman dati sve. Očito je kalkulirao, ne zato da bi mu se zadržala sigurnost pozicije narednih šest mjeseci. Ulazak u kampanju kao predsjednik nosi više kontroverzi, a i kao predsjednik koristi status, resurse pa time više pomaže SDP-u”, istaknuo je Klauški.

Na društvenim je mrežama objasnio zašto ne želi dati ostavku. Krivi HDZ za to, kojem ne želi “ostaviti poluge vlasti”.

“Odlaskom s čela Vlade i SDP-a ostavio je cijelu državu u HDZ-ovim rukama. Izgubio je dvaput od HDZ-a. A 2020. nije ni htio na izbore pa tako otvorio vrata pobjede HDZ-u. Biračima je cilj boriti se protiv devijacije, ne da navijaju za ove ili one. Nisu sva sredstva borbe protiv HDZ-a dopuštene, iako si on uzima sva sredstva za borbu protiv drugih. Iz procesa borbe protiv HDZ-a treba izaći kao bolja, a ne gora država”, naglasio je kolumnist.

S jedne strane, smatra Klauški, ovo je bila injekcija adrenalina, kako kod birača, lijeve političke scene, tako i u SDP-u.

“Oni su već dugo taoci njegove politike i nisu imali prave lidere, a u koaliciju je sad došao najglavniji lider pa sad svi koji su bili protiv njega, traže načine kako to okrenuti kao borbu protiv HDZ-a. Što se tiče koalicijskih partnera, Možemo se nalazi u teškoj atmosferi i moraju se prilagoditi, naći načina kako pozdraviti njegovu kandidaturu. Nije im lako jer je Milanović postao kao Trump i Orban, a ljevica se dosta pogubila u svemu tome. Zato sad oni koji su zagovarali poštivanje pravila i zakona moraju na razne načine opravdavati ovako nešto”, navodi Klauški.

Smatra da Milanović nastupa kao veliki lider.

“Dok je SDP tražio načine kako ići drugim smjerom, došao je on i vikom sve okrenuo na svoju stranu. Ne treba zaboraviti da je kao šef SDP-a izgubio triput, a i ostavio je brojne probleme, od financijskih do kadrovskih. Također, s Pantovčaka je poništavao politiku SDP-a. Jedino im je zajednička borba protiv HDZ-a, ali nije podržavao SDP. Nije uvijek išao kako bi trebao ići, nije afirmirao lijevu ili lijevo-liberalnu politiku u Hrvatskoj.”

Na kraju, ne treba zanemariti da se HDZ nije snašao isprva s Milanovićevom kandidaturom, zato se krenulo s mobilizacijom ponekih zaboravljenih članova.

“Postoji nešto što se zove “Milanovićeva kletva”. Obično je dizao političke protivnike iz mrtvih, bilo da se radilo o IDS-u, Milanu Bandiću, a i kad god je HDZ ratovao protiv Milanovića, završio bi manje loš. Ali, više nitko ne zna hoće li desnica glasati za Milanovića i hoće li ljevici smetati njegova retorika otkako je predsjednik”, zaključio je Tomislav Klauški.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare