Klisović: Većina oporbenih zastupnika ne sudjeluje u radu skupštinskih odbora

Vijesti 30. ožu 202306:58 0 komentara
N1

Predsjednik Skupštine Grada Zagreba za N1info.hr govorio je o izmjeni Poslovnika skupštine, o kritikama oporbe, vraćanju dodjele nagrade Zagrepčanka godine na Međunarodni dan žena, o obnovi Grada Zagreba i drugim gradskim aktualnostima.

Jedna od tema na posljednjim lokalnim izborima bila je i vraćanje Stručne službe Gradske skupštine odnosno Tajništva Gradskoj skupštini. Joško Klisović kaže da Grad ne može utjecati na dinamiku vraćanja Stručne službe Skupštini te da je to u nadležnosti Vlade i Hrvatskog sabora.

“S Tajništvom bi Gradska skupština kao institucija bila kompletirana za učinkovitije i kvalitetnije funkcioniranje”, ističe predsjednik Gradske skupštine i dodaje da bi vraćanjem nazad Skupštini, Stručna služba koja obavlja stručne, administrativne i tehničke poslove za gradske zastupnike bila ponovno pod ingerencijom Gradske skupštine, a ne gradonačelnika kako je to sada.

Kaže i da očekuje da Ministarstvo uprave i pravosuđa što skorije uputi takav prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Gradu Zagrebu Vladi, odnosno Hrvatskom saboru na usvajanje.

“Ja sam kao predsjednik Skupštine još prošle godine imao nekoliko razgovora s ministrom Malenicom na tu temu nakon što je predsjedništvo Skupštine u kojem sjede svi predsjednici klubova zastupnika zaključilo da je to logično i potrebno. I sam je gradonačelnik više puta isticao takvo rješenje kao ispravno. Dakle, sada čekamo Ministarstvo i apeliramo da što prije pošalje izmjene i dopune Zakona o Gradu Zagrebu u proceduru, odnosno na donošenje”, kaže Klisović.

Često se spominje i promjena Poslovnika Skupštine. Predsjednik zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine, Mislav Herman smatra da trenutna gradska vlast i gradonačelnik Tomislav Tomašević žele ukinuti demokraciju u Gradskoj skupštini.

“Dio zastupnika dolazi nepripremljen na Sjednice”

No, Klisović kaže kako se poslovnik mijenja kako bi rad Gradske skupštine učinili učinkovitijim, konstruktivnijim i fokusiranim na važne teme koje su na dnevnom redu.

“Ona je danas dobrim dijelom pozornica za političku samopromociju pojedinih zastupnika pred medijima. Sjednice se sazivaju u 9 sati ujutro, a počinjemo s dnevnim redom sada već uobičajeno cca 6 sati nakon toga, dakle tek kada popusti interes medija. Dio zastupnika dolazi nepripremljen za točke dnevnoga reda pa traže stanke za konzultacije unutar vlastitog kluba o točkama dnevnog reda za koje su im materijali dostavljeni sukladno Poslovniku 12 odnosno 14 dana ranije”, objašnjava potrebu za promjenama Klisović.

Dodaje da će se ograničiti i broj replika jer je postalo bespredmetno da zastupnici istog kluba repliciraju jedni drugima ili kako ističe predsjednik Gradske skupštine “zastupnici repliciraju do besvijesti samo kako bi povećavali statistiku svoje aktivnosti, bez nekog sadržajnog doprinosa raspravi”.

“Replika je neslaganje, ako se unutar istog kluba ne mogu složiti, ne trebaju voditi raspravu među sobom pred svima nama, to je stvarno nepotrebno, pokazuje nepripremljenost zastupnika te odugovlači i otežava rad na sjednici i konstruktivnu raspravu o temama bitnima za građane”, smatra Klisović.

Žali se i da većina oporbenih zastupnika u načelu ne sudjeluje ni u radu skupštinskih odbora otkad im je, kako kaže, Vlada smanjila naknadu, ali, dodaje, da je jednim dijelom odsutstvo pažnje medija koji slabo prate rad skupštinskih odbora, glavni krivac za manjak interesa oporbenih zastupnika za radom u odborima u koje su izabrani.

“Upravo su odbori mjesto gdje bi se trebala voditi stručna rasprava, postavljati pitanja i dobivati objašnjenja predlagatelja te predlagati amandmani. Kada bi svoje dileme u vezi s točkama riješili na odborima, ne bi bilo niti replika unutar kluba niti toliko stanki za konzultacije oko pojedinih točaka dnevnoga reda”, kaže Kliović i dodaje da građani nisu zastupnike birali da rade cirkus od Gradske skupštine kako se to u nekim medijima može iščitati.

Posao zastupnika, kaže predsjednik Skupšptine, je da učinkovito i kvalitetno donosi odluke važne za svakodnevni život građana. “Upravo to je i smisao promjena Poslovnika”, naglašava.

Odgovorio je na kritike oporbe

“Mirni čovjek Zagreba” od dana kad je preuzeo vođenje Gradske skupštine konstantno je na meti oporbenih zastupnika. Optužuju ga za ukidanje demokracije, opstrukciju rada Skupštine, da često na krajnje “protuposlovnički, nedemokratski i neracionalan način upravlja skupštinskom sjednicom”.

“To su sve prazne floskule”, kaže Klisović i dodaje da je svaki njegov potez ili odluka bila u skladu s Poslovnikom.

“To što one pojedinim zastupnicima ne odgovaraju ne znači da su protuposlovničke ili nedemokratske”, ističe.

“Svi su zastupnici imali mogućnost realizirati sva svoja poslovnička prava”, rekao je i dodao da su zbog besadržajnog korištenja tih prava odugovlačili sjednice Skupštine dugo u noć.

Odgovorio je i na prozivke da troši puno sredstava na putne troškove te da putuje češće i od predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića.

“Ne znam koliko putuje predsjednik Sabora Jandroković i koji su mu troškovi, no znam da su troškovi mojih putovanja minimalni, da svako putovanje ima svoj smisao i cilj te je usklađeno s Programom međunarodne i međugradske suradnje koji je Skupština usvojila”, rekao je Klisović.

A izgleda da su neka od tih putovanja urodila i plodom. Klisović je nedavno izabran za izvjestitelja Europskog odbora regija za pitanje višerazinskog upravljanja Zelenim planom EU-a i revizije propisa o upravljanju Energetskom unijom i djelovanju u području klime. S obzirom na važnost zelene tranzicije sada u Europi upitali smo ga što vođenje takvog jednog odbora donosi Gradu Zagrebu.

“Pitanje dugoročnog upravljanja i provedbe Zelenog plana, tj. energetske, klimatske pa i digitalne tranzicije postaje sve važniji za gradove i regije gdje se stvarna provedba i odvija”, objašnjava predsjednik Skupštine.

Dodaje da se revizijom propisa o upravljanju Energetskom unijom i djelovanju u području klime utvrđuje okvir za provedbu energetske i klimatske politike EU-a putem nacionalnih energetskih i klimatskih planova.

“Taj okvir potrebno je modernizirati i unaprijediti, i to ne samo u pogledu ciljeva, već i u pogledu pristupa. Gradovima i regijama potreban je stabilan zakonodavni okvir i višerazinski mehanizmi i dijalog, na europskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini kako bi se osigurala uspješnost provedbe Zelenog plana i postizanje njegovih ciljeva”, smatra Klisović i dodaje kako je njegova uloga kao izvjestitelja dati mišljenje koje bi trebalo dati odgovore upravo na ova pitanja.

Ističe da je Europski odbor regija glas regija i gradova u Europskoj uniji.

“Ono što su Vijeće EU-a i Europsko vijeće za vlade, to je Europski odbor regija za gradove i regije. On savjetuje i daje mišljenja u vezi s novim zakonskim propisima koji utječu na regije i gradove što je čak 70 posto cjelokupnog zakonodavstva EU-a”, opisuje ulogu odbora

Također, dodaje da ovim putem gradovi izravno utječu na oblikovanje europskog zakonodavstva, pa tako i Grad Zagreb.

“Kroz moj angažman Zagreb pokušava ugraditi sve ono što mu je važno u europsko zakonodavstvo ili daje mišljenje o svemu onome što smatra važnim za svoje funkcioniranje i provedbu europskih politika. Upoznajemo se sa zakonodavnim planovima Europske komisije, različitim novim mogućnostima financiranja aktivnosti lokalnih vlasti i mnogim drugim korisnim informacijama i prije nego što su oni usvojeni ili objavljeni”, rekao je Klisović.

“Obnova imovine građana potpuno stoji”

Nedavno smo obilježili treću godinu od potresa. Grad Zagreb obnavlja vlastitu, gradsku imovinu, no obnova privatnog vlasništva je podbacila. Je li Grad Zagreb mogao više napraviti za građane umjesto da čeka državu da pokrene obnovu?

“Kada bi Vlada obnavljala imovinu građana sukladno zakonu koji je sama predložila Saboru, a Sabor prihvatio, onom brzinom i učinkovitošću kojom Grad obnavlja svoju imovinu, onda bi građani do sada najvećim dijelom imali obnovljene kuće i stanove”, rekao je Klisović i dodao da ovako obnova njihove imovine potpuno stoji.

“Grad nastoji pomoći Vladi, tj. njezinom nadležnom Ministarstvu i Fondu maksimalno što može”, naglasio je.

Podsjetio je da je Grad Zagreb u gradskom proračunu za 2023. alocirao 160 milijuna kuna za obnovu stanova i kuća građana te da je samoinicijativno dodijelilo 42 milijuna kuna pomoći za hitne sanacije. “Također”, naglasio je, “premjestili smo 25 obitelji prvotno smještenih u kontejnerima i hostelu Arena u gradske stanove te formirali mobilne timove koji su išli vrata do vrata i obišli 5000 kućanstava i pomogli ljudima ispuniti zahtjeve za obnovu”.

Istaknuo je da je Grad “posudio” gradske djelatnike Ministarstvu i Fondu kako bi ubrzali rad na svojim rješenjima i da su cijelo vrijeme surađivali smo s Fondom na organizaciji gradilišta i privremenih regulacija prometa za zgrade u obnovi.

“Vrijeme je da se i Vlada pokrene. Nadamo se da će novi ministar Bačić uspjeti u svom poslu. Mi ćemo ga svesrdno podržati i pomoći”, rekao je Joško Klisović.

Klisović: Poštovanje i priznanje ženama treba iskazivati svaki dan

A tu je i njegova ideja o vraćanju dodjele nagrade “Zagrepčanka godine” na Međunarodni dan žena. Nagrada Zagrepčanka godine, podsjeća Klisović, uspostavljena je 2006. godine, i dodjeljivala se na Međunarodni dan žena, a onda je 2013. ta praksa prekinuta.

“Želimo da se nagrada dodjeljuje na taj dan jer nije dovoljno samo ceremonijalno čestitati Međunarodni dan žena ili samo pokloniti ženi cvijet. To je dan kada trebamo podvući crtu i pogledati istini u oči te priznati sebi, ženama i društvu dokle smo došli u nastojanjima da se ženama osigura njihovo zasluženo mjesto u društvu koje im pripada kao jednakovrijednim i jednakopravnim ljudskim bićima”, kaže Klisović.

Dodaje i to da poštovanje i priznanje ženama treba iskazivati svaki dan i to, kako riječju, tako još više i djelima.

“Svečanu dodjelu Nagrade Zagrepčanka godine upravo treba gledati u tom kontekstu – osvještavanja građana i proaktivnog djelovanja institucija na zaštiti prava žena i osiguranja rodne jednakosti”, objašnjava Klisović svoj položaj o vraćanu dodjele nagrade na Međunarodni dan žena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!