Ključni akter za novu većinu: “U Domovinskom pokretu postoje dvije struje”

Vijesti 18. tra 202418:45 0 komentara

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Višeslav Raos u Newsroomu je s našom Ankom Bilić Keserović komentirao rezultate parlamentarnih izbora i moguće koalicije. Podsjetimo, HDZ je osvojio 61 mandat, a Rijeke pravde 42. U jednog od ključnih igrača za formiranje nove većine prometnuo se Domovinski pokret 14 mandata, Most dobiva 11, a Možemo! 10 mandata. Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika.

Andrej Plenković ima svoje preferirane partnere za većinu, on bi se najradije otvorio prema liberalnim centrističkim opcijama – IDS-u, Fokusu i Matiji Posavcu, iako mu oni sami ne bi bili dovoljni. IDS je otklonio tu mogućnost, Fokus govori da bi se konzultirao s članovima”, navodi Raos.

Komentirao je i mogućnost formiranja vlade lijevog centra. “Iz Mosta čujemo da bi oni možda razgovarali o nekoj vladi koju bi predvodile Rijeke pravde, ali da ne vide da bi predsjednik trebao biti mandatar. Znači li to da će krenuti s nekim uvjetovanjem – da Grmoja ili Grbin trebaju biti premijer? Možemo je rekao da bi poduprli tu vladu. U DP-u postoje dvije struje, jedna koja je oštro protiv HDZ-a i jedna kojoj je prirodna ta suradnja.”

Raos navodi da je europski trend da se ide desno, no smatra da Plenković “vjerojatno ne bi volio biti još jedan premijer koji s puno desnijima od sebe mora formirati većinu”. Osvrnuo se i na to što čeka nove zastupnike.

“Opasnost je sljedeća. Imamo nekoliko stvari koje bi novi Sabor trebao riješiti: istječe mandat guverneru HNB-a, većini ustavnih sudaca istječe mandat, rebalans proračuna je tu i idemo ususret predsjedničkim izborima, a tu su i europski izbori. Kad se uzme sve to obzir, ne znam koliko će javnost i stranke biti voljni za pregovore mjesecima”, kazao je.

Ključni trenutak

Raos je naveo i što sada slijedi. “Dvadeset dana nakon izbora predsjendik RH treba sazvati Sabor i trebaju se formirati tijela. Treba se izabrati novo predsjedništvo Sabora i novi predsjednik Sabora i mislim da će to biti ključni trenutak jer ćemo po toj osobi moći vidjeti je li došlo do nekakve većine ili ne.

Ako se to ne bi moglo dogoditi, i dalje se mora konstituirati Sabor i onda imamo privremenu varijantu da se izabere netko od zastupnika tko će biti privremeni predsjednik Sabora. Tko bi to bio? Netko tko je u napetom fotofinišu opet osvojio mandat, tko je najdugovječniji u Saboru, a to je Furio Radin. I dalje smatram da je Plenković u boljoj šansi da ostane premijer nego da premijer postane Milanović ili netko treći. Naravno, sve je moguće, dosta ovisi o tome kako će se postaviti Most…”

N1

Hoćemo li imati “žetončiće”?

Raos ne isključuje mogućnost da bi neki zastupnici mogli preletiti na drugu stranu. “Može li itko od nas staviti ruku u vatru da će svi od ovih 151 zastupnika konsituiranje Sabora dočekati u istom dresu? Možemo to zvati žetončićima, ali to je realnost.”

Osvrnuo se i na Zorana Milanovića. “Da je htio ići u rizik, dao bi ostavku prije izbora i tada bi rezultat Rijeke pravde vjerojatno bio značajno bolji jer bi mogao ići u kampanju i povući tu listu, a ovako je djelomično mobilizirao i protiv sebe.”

Tijek događaja pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!