Kolar o Berošu: Opoziv neće uspjeti, ali pitanje je koliko će ostati na funkciji

Vijesti 04. svi 202110:57 > 13:01 0 komentara
Željko Kolar
Foto: N1, Ilustracija

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar bio je gost N1 Studija uživo, a Igoru Bobiću rekao je kako i treći mandat na čelu županije planira osigurati u prvom krugu izbora.

O oporbenoj inicijativi za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša, Kolar kaže: “Sigurno neće uspjeti, ali pitanje koliko će se nakon toga Beroš zadržati na poziciji. Činjenica je da stanje u zdravstvu nikad nije bilo teže.”

“Činjenica je i da on (ministar Beroš, op.a.) egzistira na ogromnoj požrtvovnosti zdravstvenih radnika. Sustav financiranja zdravstva na ovaj način je odavno mrtav. Trebmo si to svi priznati i početi graditi sustav na zdravim nogama. Nije normalno da neke bolnice mjesečno rade milijune kuna gubitka i svi se pravimo da se ništa ne događa”, kaže Kolar.

VEZANA VIJEST

O dogovoru s veledrogerijama kaže kako dugovi nisu plaćeni, samo je spriječena blokada bolnica da primaju lijekove.

“Četiri najveće drogerije su prestale isporučivati lijekove. Treba jasno reći koliko smo dužni u zdravstvenom sustavu… Sve što bi mogli raditi na uštrb pacijenata se ne smije dogoditi”, smatra Kolar.

Govoreći o reformi zdravstva koja se godinama najavljuje, ali nikako da do nje i dođe, Kolar kaže: “Mi jesmo za reformu, ali ona mora biti logična.”

Osvrnuo se i na stanje u bolnicama kojima je osnivač županija.

“Županije kao osnivači ne odlučuju o tri osnovne stvari. Plaća, o njoj odlučuju Vlada i sindikati. Ne sudjelujemo ni u određivanju limita pa se on djeli prema tome tko se ministru sviđa. Cijena usluga nije realna. Ne možete pojesti ručak od 1500 kuna  pa onda reći: ‘Platit ću samo 400’. Svi se to boje reći, ali nije logično da ja koji imam plaću nešto manju od 16000 kuna plaćam zdravstveno osiguranje 70 kuna kao i netko drugi. Ja bih ga trebao plaćati 250 kuna i to bi imalo smisla”, govori.

“Uvijek postavljamo pitanje zašto netko drugi nije nešto napravio. Ima jedna sjajna kineska poslovica: Najbolje vrijeme za posaditi drvo je bilo prije sto godina, drugo najbolje je danas”, odgovara na pitanje zašto taj model nije usvojila Vlada koju je podržavao.

O tome da je i sadašnji ministar, Vili Beroš, govorio o mogućnosti uvođenja takvog modela i povećanja cijena zdravstvenog osiguranja, kaže: “Nisam vidio tu izjavu ministra. Mi trebamo biti socijalno osjetljivi i paziti da oni koji nemaju imaju barem istu zdravstvenu skrb kao i oni koji imaju. Ono što bi se mi trebali dogovoriti su teme od nacionalnog interesa, da ne budu dnevnopolitička tema nego zajednički program, plan u koji ćemo uključti sve stručnjake bez obzira na stranačku pripadnost.”

Govorio je i o ulaganju u zdravstvo u županiji koju vodi. Spomenuo je kako županija svake godine ulaže velika sredstva te kako je za razvoj Specijalne bolnice u Stubičkim toplicama uloženo preko 50 milijuna kuna u posljednje četiri godine. Za bolnicu u Krapinskim toplicama kupljen je CT aparat, mamograf, šest respiratora, osam aparata za održavanje životnih funkcija… “Mi stalno ulažemo vlastiti novac”, kaže.

O temi lokalnih izbora kaže kako je već dva puta pobijedio na izborima za župana u prvom krugu. Isto očekuje i ovaj put. Protukandidate ne smatra opasnima.

“Nijedan nije opasan. Cijenim svu trojicu, međutim moji su rezultati viddljivi, ne trebam ljudim objašnjavati što sam napravio i očekujem pobjedu u prvom krugu”, kaže samouvjereno. Za njegove ranije pobjede nije, kaže, bio zaslužan tadašnji predsjednik SDP-a, Davor Bernardić pa tako ni ovaj put neće biti zaslužan sadašnji šef, Peđa Grbin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!