Komora o okolnostima smrti Matijanića: Ne potičite mržnju i bijes na liječnike

Vijesti 12. kol 202217:19 3 komentara
N1

Hrvatska liječnička komora pozvala je u petak medije i građane da ne generaliziraju moguće propuste u zbrinjavanju umrlog novinara Vladimira Matijanića, te agresivno ne optužuju liječnike i medicinske sestre koji velikom većinom odgovorno obavljaju svoj posao.

Razumijemo zabrinutost i ljutnju hrvatskih građana zbog ove smrti, no poticanje mržnje i bijesa na liječnike i druge zdravstvene djelatnike može donijeti isključivo loše posljedice cijelom našem društvu, ističe u priopćenju HLK, reagirajući na veliki interes javnosti o okolnostima smrti Vladimira Matijanića koji je 5. kolovoza u Splitu umro od posljedica covida.

vezana vijest

Njegova partnerica Andrea Topić objavila je da mu liječnici u splitskoj bolnici i hitna pomoć nisu željeli pomoći iako je imao niz komorbiditeta te je pokrenuta istraga kako bi se rasvijetlile okolnosti smrti.

Liječnička komora napominje da je i ona zakonski obavezna ispitati stručne odluke liječnika te je već pokrenula postupke radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti i činjenica vezanih uz Matijanićevu smrt.

Liječnici svakodnevno odgovorno obavljaju svoj posao, sustav nije dobro organiziran

Komora je pozvala sve liječnike da u javnom nastupu vode obzira o etičkim principima, poštovanju pacijenta i zaštiti njegove privatnosti i digniteta, kao i da se suzdrže od iznošenja neprovjerenih informacija, mišljenja temeljenih na nepotpunim činjenicama i komentara nedostojnih liječničke profesije.

Ta strukovna organizacija ponavlja da najveći broj hrvatskih liječnika svakodnevno odgovorno obavlja svoj poziv, no sustav nije dobro organiziran.

“Hrvatsko zdravstvo nije učinkovito organizirano, financije su nedovoljne, upravljački je nezadovoljavajuće, infrastrukturno zastarjelo, a kadrovski deficit liječnika i medicinskih sestara je ogroman”, kažu u priopćenju.

Navode i da godinama upozoravaju na kontinuirano smanjivanje dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite predlažući rješenja. Međutim, izostaje sustavna reakcija Ministarstva zdravstva i državne administracije.

U Ministarstvu ne znaju kad će biti gotov zdravstveno-inspekcijski nadzor u Splitu

Nakon Matijanićeve smrti pokrenuta je istraga, a Ministarstvo zdravstva poslalo je inspekciju koja bi, uz ostalo, trebala odgovoriti na pitanja – zašto Matijanić nije bio hospitaliziran, zašto nije dobio antivirusni lijek, zašto nije bio cijepljen protiv covida, kao i je li bilo propusta u liječenju.

U splitskom KBC-u, Zavodu za hitnu medicinu i ambulanti obiteljskog liječnika od ponedjeljka se provodi inspekcijski nadzor. Inspekcija još nije gotova, a ni u Ministarstvu ne znaju kada će dobiti njezin nalaz.

“Zdravstveno-inspekcijski nadzor obavlja se redom u svakoj zdravstvenoj ustanovi koja je sudjelovala u postupku zbrinjavanja pacijenta Matijanića. S obzirom da zdravstvena inspekcija djeluje u sklopu Samostalnog sektora za inspekcije u zdravstvu, sukladno tome Ministarstvo zdravstva ne može vremenski utjecati na istu te prejudicirati završetak, odnosno zaključak inspekcije”, poručuje Ministarstvo u priopćenju.

Čim nadzor bude gotov, poručuju da će odmah obavijestiti obitelj preminuloga, nadležna stručna i državna tijela, kao i hrvatsku javnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare