Konstrukcijska obnova Banije ide puževim korakom, problemi i s izvođačima radova

Vijesti 09. lis 202122:26 0 komentara
posljedice potresa, obnova nakon potresa, Banija, Banovina
Davor Puklavec / PIXSELL / Ilustracija

Dugoočekivane izmjene Zakona o obnovi na dnevnom redu sjednice Vlade bit će u četvrtak. Hoće li to konačno ubrzati cijeli postupak obnove, tek će se vidjeti. No i ono što se radi prema važećem zakonu, ne ide bez problema. Kada ne zakaže država, zakaže netko drugi - ovog puta izvođači radova i to na kućama sa zelenim naljepnicama koje su prve krenule u obnovu. Ne rade svi dobro i kvalitetno, no iz Stožera poručuju - "fušeri" će se izbaciti iz cijele priče, neka građani prijavljuju.

Maca Ivanović je predala papire, a obnovu još čeka. Kuća je zbog stradalog tavana dobila narančastu naljepnicu. Stiglo je rješenje, no kad će i radnici Maca Ivanović ne zna.

“Nit’ tko što govori, ni dolazi niti pita”, kaže.

Konstrukcijska obnova na Banovini ide puževim korakom. Neki će se objekti konstrukcijski obnavljati, a one koje neće moći – rušiti i gradit će zamjenske. Država obećava da kreću u idućim mjesecima.

Neki izvođači love krivine

“Svi zahtjevi su dodijeljeni projektantima, a govorimo o 270 u konstrukcijskoj obnovi. Tijekom studenog očekujemo i prve ugovore i zaključke za izradu zamjenskih. Shvaćamo da studeni nije najbolji za početi, ali vremena nemamo”, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda Gordan Hanžek.

VEZANE VIJESTI

Dok se konstrukcijska čeka, nekonstrukcijska obnova se provodi. Do sada je popravljano 600, a još 137 kuća se treutno popravlja. Ne sve kako bi trebale – neki izvođači, primjetilo se, love krivine.

“Ja kao čelnik stožera svima onima koji misle da će moći raditi nekvalitetno, poručujem da to neće proći”, rekao je ministar Tomo Medved.

“Svaka tvrtka koja će zbog nekvalitetnog izvršenja posla doći do raskida ugovora, neće više moći dvije godine po zakonu o javnoj nabavi participirati na nijedom poslu s državnim uredom”, poručio je Hanžek.

Nisu svi dobili kontejner

Dok čeka prve radove, Maca s početka priče gleda kako će preživjeti zimu. Stradala su joj dva dimnjaka, grijati može samo kuhinju.

“Najradije bih stavila krevet ovdje, ali premala je kuhinja. Drva sam malo nekako kupila, pet metara, ali ne mislim da će biti dosta, ako se ta peć uopće napravi, a ako ne, ne znam kako ću”, poručuje Maca.

N1

Tražila je i kontejner, no nije ga dobila. Šef fonda za obnovu Damir Vanđelić kaže da je 1000 takvih zahtjeva – minstra ne zna.

“Nisu svi stambeni i naravno da nije ugodno u njima živjeti. Građani su pozvani u organizirani smještaj”, kazao je Medved.

Tri ključna cilja

Na sastanku stožera bila je i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter. Kaže da su tri ključna cilja za pomoć građanima.

“Prvo brža obnova, s ciljem da se ljudi što prije vrate u svoje domove, drugo da im se do tada što bolje pomogne u uvjetima u kojim žive i treće da se oživi ovaj kraj”, kazala je Tena Šimonović Einwalter.

Nakon što se više od godinu dana obnova puževim koracima pomiče s mrtve točke, država je priznala da je poblem u zakonu koji su sami donijeli. Promjena bi trebala donijeti ubrzanje.

“Mi ćemo taj zakon nakon javne raspave dati na sjednicu vlade, to bi trebalo biti ovaj četvrtak”, rekao je ministar Horvat.

Sabor bi ga trebao usvojiti do kraja listopada. S obzirom na hladne dane, krene li doista, konstrukcijska obnova neće se zahuktati prije idućeg proljeća.
Do tada, građani se snalaze i nadaju da će izgurati još jednu zimu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!