Kontić o Buljan Flander: Ovo nam se čini kao pokušaj zastrašivanja i ušutkavanja

Vijesti 11. lis 202117:16 > 18:49 0 komentara
N1

Petra Kontić iz udruge B.a.B.e gostovala je u Newsroomu gdje je govorila o pojmu otuđenja djeteta.

“Koncept otuđenja se koristi protiv žena žrtava nasilja u smislu da se iste optužuje da one tijekom tih parnica za skrbništvo udaljavaju djecu od njihovih očeva, a vrlo često se paralelno vode slučajevi protiv tih istih očeva zbog počinjenog nasilja u obitelji”, kazala je Kontić pa nastavila:

“Onda često dolazi do nesklada tih procesa, kao da nema komunikacije između i zapravo se zanemaruje taj segment obiteljskog nasilja, a samo se majku optužuje da ona emocionalno zlostavlja djecu, da manipulira i ucjenjuje dijete i slično.”

“Željka Posavec bila je žrtva strašnog nasilja, a ostala je bez skrbništva”

Bivša ravnateljica zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordana Buljan Flander najavila je da će “zbog izrečenih laži, podići kaznenu prijavu protiv Željke Posavac” i protiv udruge B.a.B.e pod čijim ju se patronatom, kako kaže, “optužuje bez ikakvih dokaza”.

VEZANE VIJESTI

“Željka Posavec je odlučila, nakon niza godina borbe sa sutavom, iznijeti svoju priču javnom pod imenom i prezimenom. Nakon serije tekstova novinarke Jindre se stvorila pozitivna klima i velik broj žena su sad vidjele prostor da sad napokon ispričaju sovju priču. Gđa. Posavec je prva od njih, ona je dugogodišnja korisnica udruge B.a.B.e.”, rekla je Kontić.

Istaknula je da Posavec bila žrtva nasilja koje je počinio njen tadašnji suprugu, no da je on usprkos tome dobio skrbništvo nad djetetom.

“Obratila nam se zbog problema obiteljskog nasilja, bila je žrtva strašnog oblika fizičkog i psihičkog nasilja. U jednom trenutku ju je bivši suprug gurnuo sa stolice pri čemu je slomila kražlježnicu. To se sve događalo pred očima njene malodobne kćerke. Ona se u trenutku kad se razvela i pokrenula bitku za skrbništvom nad svojom djevojčicom obratila i Poliklinici u nadi da će oni djelovati za dobrobit djeteta”, navela je Kontić i dodala:

“Protiv oca se vodio kazneni postupak zbog obiteljskog nasilja”

“Međutim, oni su procijenili da otac, iako se protiv njega vodi kazneni postupak zbog obiteljskog nasilja, ima veće roditeljske kompetencije te je na temelju tog mišljenja Poliklinike koje je usvojio Centar za socijalnu skrb, a kasnije i sud gđa. Željka ostala bez skrbništva nad svojom kćeri.”

VEZANE VIJESTI

No, nakon 2,5 godine u slučaju Željke Posavec došlo je do preokreta.

“Nakon 2,5 godine ona ponovno prolazi kroz tu istu bitku, u tom trenutku na svojoj strani ima i radnice iz CZS-a koje su vršile nadzor i koje su uvidjele da otac nema roditeljske kompetencije toliko dobro izražene kao što je to prije svjedočio nalaz Poliklinike. Ona nakon 2,5 godine ponovo dobija skrbništvo nad svojom kćeri”, rekla je Kontić.

Buljan Flander je burno reagirala nakon objave te priče. “To nije neočekivana reakcija, Buljan Flander je najavila potencijalne kaznene prijave i protiv naše udruge i protiv gđe. Posavec.”

“Posavec nije zadnja od žrtava koje će progovoriti”

Do sada nisu ništa dobili. Kontić anvodi da ona ima pravo podnijeti tužbu ako joj smatra da joj je nanesena šteta.

“No, nama se ovo čini i kao pokušaj zastrašivanja te pokušaj ušutkavanja s obzirom na to da smo mi najavili da gđa. Posavec nije zadnja od žrtava koje će progovoriti o svom problemu. Mi nismo niti prestrašeni niti će nas ovo ušutkati, i dalje nastavljamo objavljivati svjedočanstva žena žrtava nasilja koje nam se obraćaju”, poručila je Kontić.

Ističe da sve te žene donose s puno dokaza i dokumentacije te da je dužnost njihove udruge pružiti ženama žrtvama nasilja platformu na kojoj se može čuti njihov glas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!