Kosor nakon izjava vrha države: “Osjećamo se nesigurno, uznemireno i jadno”

Vijesti 11. ožu 202212:29 > 12:59 2 komentara
N1

U Zagrebu, na adresi Jarunska bb noćas je pala letjelica. Policija je objavila da su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje su prethodno zaprimili dojave građana. Održan je i sastanak nadležnih sigurnosnih službi. Oglasili su se i premijer Andrej Plenković, predsjednik Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić. Letjelica je došla od strane Mađarske, zadržala se 7 minuta i kretala brzinom od 700 km/h. “U suradnji smo s NATO-om i susjednim državama", rekao je ministar obrane.

“Nakon konferencije za medije onih koji bi nas morali čuvati, osjećamo se vrlo nesigurno, uznemireno i jadno”, napisala je u tvitu bivša premijerka Jadranka Kosor.

“Prema onome što sada imamo kao informaciju, riječ je o letjelici ruske proizvodnje, ne zna se je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske. Zna se da je došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske, a u Mađarsku iz pravca Rumunjske. Znamo da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu”, rekao je premijer Plenković.

VEZANE VIJESTI

Nedugo nakon njega oglasio se i predsjednik Milanović.

“Upravo je završio brifing s načelnikom Glavnog stožera, ravnateljima agencija pa sam smatrao svojom dužnošću obratiti se javnosti i reći osnovne stvari. Znamo kakav objekt je doletio i odakle je doletio. Nikakvu predostrožnu informaciju nismo dobili. Objekt je letio preko Mađarske oko 40 minuta, u našem prostoru je bio oko 7 minuta. Riječ je o ozbiljnom incidentu. Sve detalje želimo utvrditi”, rekao je Milanović.

Potom se oglasio i ministar obrane.

“Zatvorili smo cijeli prostor, reagirala je i vojna policija”, rekao je Banožić. “U suradnji smo s NATO-om i susjednim državama. Razgovarao sam s ministrima obrane Mađarske i Slovenije, razmijenili smo informacije koje imamo. Letjelica je ušla u 22.57 sati, došla je od strane Mađarske, zadržala se 7 minuta i kretala brzinom od 700 km/H. Krenuli smo u dva pravca. Nastavlja se kriminalističko istraživanje”.

“Utvrđen je pravac kretanja letjelice. Ovo je sve što možemo reći i poslati poruku da ovo nije bila prijetnja za Hrvatsku, nema mjesta strahu”, istaknuo je i dodao: “Imali smo sastanak u vezi nacionalne sigurnosti”.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare