Kosor: Sankcije će oštetiti Rusiju, no to nije utješno za Ukrajince danas

Vijesti 25. velj 202210:20 > 14:10 1 komentar
N1

Bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor u Novom je danu komentirala aktualnu situaciju nakon invazije Rusije na Ukrajinu, ali se dotaknula i nekih problema unutrašnje politike.

“Nisam stručnjak za vanjsku politiku, ali kao premijerka sam triput razgovarala s Vladimirom Putinom i bila u službenom posjetu Moskvi. Nakon dugo vremena smo vidjeli potpuni krah politike dogovora, pregovora i razuma. Iz svih razgovora koje su pokušavali završavalo je s podsmijehom i laganjem. Unatoč informacijama obavještajnih službi da Rusija sprema napad, oni su to ismijavali. Macrona je isto htio poniziti s onim velikim stolom, Macron je kasnije rekao da je to drugi čovjek i da ga ne prepoznaje od prije dvije godine. Isto i ja mogu posvjedočiti, ovo je neprepoznatljiva osoba od one koju sam srela u Gdanjsku 2009.”, rekla je Jadranka Kosor i dodala:

VEZANE VIJESTI

“Bilo je zanimljivo vidjeti njegov sastanak s oligarsima, njihova lica bila su zalađena, ove sankcije će ih teško pogoditi. Nešto rijetko viđeno u povijesti čovječanstva.”

Na pitanje po čemu će Putinov mandat biti zapamćen rekla je: “To će biti poseban predmet analize, i ta dugovječnost na vlasti kako može biti opasna kad se u to vrijeme zatiru slobode medija, demokratska načela, vladavina prava, a posebno je dirljivo vidjeti Ruse koji su protiv, ima ih sigurno daleko više. Mi smo jedina zemlja EU-a koja može razumjeti kako se osjećaju ti ljudi, ta djeca…”

Hrvatska se priprema na prihvat izbjeglica. “Vjerojatno, mislim da bi Vlada trebala sad izaći s jasnom slikom što bi to bilo jer prava pomoć je brza i stvarna. Dobro je što su se članice EU-a uspjele dogovoriti, sankcije će sigurno imati odjeka i nakon dužeg vremena itekako oštetiti Rusiju, no to nije utješno za Ukrajince danas”, istaknula je Kosor.

Napomenula je i da je dobro što nema različitih stajališta u državnoh vrhu Hrvatske: “Dobro je da su predsjednik države i Vlade na istim stajalištima. No, bilo bi dobro da su jučer predsjednik države i Vlade izašli zajedno pred novinare i dali neku zajedničku izjavu ili potpisali neko zajedničko priopćenje, to uvijek ima veću snagu. Pred nama su i dalje otvorena pitanja funkcioniranja RH. Bilo bi dobro održati Vijeće za nacionalnu sigurnost pa da onda daju zajedniču izjavu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.