Kvadrat od četiri tisuće eura: Kako do vlastitog doma dok divljaju cijene nekretnina?

Vijesti 26. ožu 202406:39 2 komentara

Dok je u Europskoj uniji trend pada cijena nekretnina krenuo još prošle godine, građani u Hrvatskoj nadaju se da će uskoro taj scenarij gledati i u svojoj zemlji, jer cijene kvadrata većini su previsoke. I dok političke stranke u predizbornoj kampanji ističu da će upravo stambene politike biti neke od ključnih točaka u njihovim programima, resorni ministar Branko Bačić najavljuje predstavljanje nacionalnog plana stambene politike do 2030.

Na zagrebačkoj Trešnjevci cijene kvadrata kreću se i do četiri tisuće eura. Uz inflaciju i divljanje cijena nekretnina u Hrvatskoj, kako do vlastitih kvadrata?

Zagrepčani složni – ili jako teško ili nemoguće:

“Ne znam baš, teško. Mislim da su primanja dosta mala i cijene dosta visoke.”

“Nije teško. Nemoguće je. Ovisi sve o državi – ako želi imati mladu populaciju treba im pomoći, a ako ne želi, što se vidi, onda kažu Auf Wiedersehen, imate Njemačku.”

“Za stan od 30 kvadrata se traži po 500 eura, to je stvarno previše. Mislim da iskreno neće pasti nikad nego da će stagnirati i u budućnosti ići samo na više.”

Manjak nekretnina i izdavanja građevinskih dozvola, fokus na izgradnji luksuznijih stambenih jedinica, nedostatak radne snage – sve su to uzroci rasta cijena kvadrata u Hrvatskoj.

Pokazalo je to i 15-godišnje istraživanje agencije za nekretnine u Zagrebu. Najzanimljivije lokacije kupcima su Trešnjevka, Maksimir, Novi Zagreb, ali i centar grada.

“Neki prosjek u ovim najpopularnijim kvartovima za stare korištene stanove koji su u solidnom stanju je oko 2650 eura. Međutim, teško da će se naći novogradnje unutar istih kvartova ispod četiri tisuće eura. Na Trešnjevci možemo naći oko 3400, 3600 ako idemo na rubne dijelove Trešnjevke”, kaže Jelena Kravoščanec Todorović, direktorica Opereta nekretnina.

Nakon zadnjeg kruga APN-ovih kredita lani, broj transakcija se smanjio, a kupovina se obavljala većinom u gotovini.

Agentica u posredovanju nekretninama Martina Mataić Škugor kaže da kada promatramo 2023. godinu u odnosu na 2022., pad u navedenim transakcijama je 2,6%, što ne ukazuje na značajniji pad: “Možemo reći da nam ti podaci ipak ukazuju da dolazi do nekakve sporije dinamike na tržištu. Možda stagnacije na tržištu i smirenja, ali ne vidimo nikakvih osnova za nekakve velike padove ili rast.”

Stambene politike i priuštivo stanovanje teme su i izborne kampanje. Možemo! su ih već krenuli provoditi s gradskim stanovima. Trenutačno kreće u izgradnju 500 socijalnih stanova u Podbrežju, a za dio će biti omogućen i priuštivi najam.

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić kaže da će ljudi moći aplicirati za stanove i plaćati ih u skladu sa svojim prihodima. Stanova ima između pet i šest tisuća.

Ministar Branko Bačić s konferencije o stambenim politikama iz Splita najavljuje lakši put do kvadrata za mlade obitelji i lansiranje praznih državnih stanova na tržište. Ovaj put bez APN-a: “Mi ćemo ovaj tjedan vrlo vjerojatno predstaviti koncept Nacionalnog plana stambene politike. Ono što nam se učinilo najprimjerenije u državi koja ima tako velik fond praznih stanova je da je on najbrži način da se na tržište podigne velika količina stanova koji će moći ići u najam.”

Građani za Bačića imaju prijedloge:

“POS-ovi stanovi koji su bili svojevremeno, to je bilo dobro.”

“Mora se postaviti neki limit gornji. Dakle, neka granica mora postojati do kuda to može doći što se tiče formiranja cijene.”

Dok neki s nevjericom promatraju cijene kvadrata, drugi obećavaju da će urediti stambenu politiku u Hrvatskoj – kad osvoje vlast – a sve kako bi građani, prvenstveno mladi, dobili pravo koje zaslužuju – priuštivo stanovanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare