Lauc: Znanstveni savjet gotovo konsenzusom misli da cjepiva loše štite od zaraze

Vijesti 20. lis 202113:26 > 14:32 2 komentara
Vlada RH / ilustracija

Epidemija koronavirusa bukti, u Hrvatskoj je danas više od 3.000 novozaraženih, preminulo je 23 ljudi od kojih 18 nije bilo cijepljeno. Procijepljenost je zabrinjavajuće niska, apelira se na građane da se cijepe i tako zaštite, a i zaključak jučerašnjeg savjeta Znanstvenog savjeta Vlade bio je da je cjepivo najbrži i, u ovom trenutku, jedini izlaz iz krize.

Naglasila je to i Vlada u svom priopćenju navevši “da su svi znanstvenici u Savjetu suglasni da je cjepivo najbrži i, u ovom trenutku, jedini izlaz iz krize”.

“I u medijima i šire imamo različite teorije koje se odnose na samo cijepljenje i na postojanje nuspojava. Potpuno je jasno i svi znanstvenici su suglasni da je cjepivo najbrži i, u ovom trenutku, jedini izlaz iz krize, a naravno pritom naglašavaju da moramo i dalje biti svjesni i poštivati osnovne epidemiološke mjere”, poručio je nakon sastanka ministar zdravstva Vili Beroš.

Lauc: Bolest i zaraza nisu isto

Misle li Gordan Lauc i neki drugi njegovi kolege drugačije?

Lauc je, naime, danas u komentaru na Facebooku napisao sljedeće: “To da su cjepiva loša zaštita od zaraze je jučer bio gotovo pa konsenzus Znanstvenog savjeta. Istina je jedna, samo se ponekad malo sporije probija ako protiv sebe ima pandemijski marketing…”.

VEZANE VIJESTI

Zamolili smo Lauca da nam dodatno objasni svoj komentar.

“Bolest i zaraza nisu isto. Cjepiva nisu slaba zaštita od bolesti, nego od zaraze. Slabo su učinkovita u sprečavanju širenja zaraze. To je jučer na Znanstvenom savjetu nekoliko kolega iznijelo kao znanstvenu činjenicu. Istraživanja su pokazala da nakon pet do šest mjeseci pada zaštita od zaraze”, rekao nam je Lauc koji će sutra, u četvrtak, gostovati u emisiji N1 studio uživo našeg Marka Perožića.

Članovi Znanstvenog savjeta pišu zajedničko pismo

O kojim je točno kolegama sa Savjeta riječ nismo uspjeli doznati, no doznali smo da će se članovi Znanstvenog savjeta koji se ne slažu s tvrdnjom da cjepivo loše štiti od zaraze, obratiti se javnosti zajedničkim pismom.

Komentar Laucove izjave zamolili smo Vladu.

Zanimalo nas je je li istina da je gotovo pa konsenzusom Znanstvenog savjeta jučer zaključeno da su cjepiva loša zaštita od zaraze te, ako je to bio “gotovo pa konsenzus Znanstvenog savjeta”, zašto to ministar Beroš jučer na press konferenciji nije naveo u izjavama novinarima?

U odgovoru za N1, među ostalim, navode: “Bilo čiji navodi o tome da je stav Znanstvenog savjeta da ,,cjepiva loše štite” u potpunosti su netočna. Više čitajte OVDJE.

Podsjetimo, članovi Znanstvenog savjeta su, između ostalih, Alemka Markotić, Krunoslav Capak, Dragan Primorac, Miroslav Radman, Igor Rudan, Gordan Lauc, Nenad Ban, Branko Kolarić, Ozren Polašek, Petra Klepac, Andreja Ambriović Ristov i Zvonko Kusić.

Na jučerašnjem sastanku bili su, osim dijela Znanstvenog savjeta, i premijer Andrej Plenković te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar zdravstva Vili Beroš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare