Liječnici najavili štrajk: “Krajnje je vrijeme da se uključi premijer”

Vijesti 29. ožu 202310:46 1 komentar
N1

Liječnica obiteljske medicine Vesna Potočki Rukavina razgovarala je s našom Ivom Puljić Šego o problemima primarne medicine zbog kojih će obiteljski liječnici podržati štrajk.

Već dugo vremena upozoravaju, govori ona, na prepopterećenost liječnika obiteljske medicine, pedijatara i ginekologa. Zbog toga se ne uspijevaju posvetiti pacijentima koliko bi trebali. U prosjeku, kaže, pacijentu mogu posvetiti sedam minuta. Najveći uteg obiteljskim je liječnicima administrativna preopterećenost i to žele maknuti iz ordinacija i baviti se medicinom.

Potočki Rukavina ima 2.000 pacijenata, dnevno ih ima u prosjeku 100 do 120. “Optimalno je da dnevno imate 15-ak pacijenata koje ćete pregledati i još 20-ak koji još nešto trebaju. To je prosjek koji bi nas zadovoljavao”, govori.

Pričala je i o tome što bi iz obima posla liječnika trebalo ukloniti.

“Sve ono što nam je kroz e-zdravstvo prebacio HZZO. Prvo te putne naloge, vi morate na to paziti, gledati koliko kilometara je tu, je li se moglo napraviti negdje bliže, ako pogriješite, podložni ste kaznama… Onda, pedijatrijska bolovanja, roditelji idu pedijatru, vraćaju se nama, mi otvaramo, zatvaramo ta bolovanja, to je jedan klik danas. Potvrde da smo živi, da možemo upravljati motornom pilom, fizikalne terapije… Masu stvari. Lijekovi koje po klauzulama pišemo, a kolege u bolnicama ne poštivaju pa se pacijenti opet vraćaju…”, nabraja.

Štrajk je najavljen no, kaže liječnica “naši pacijenti neće biti uskraćeni za neku hitnu intervenciju, ali molimo ih za podršku i razumijevanje jer je rad u primarnoj došao do ruba pucanja i mi moramo nešto učiniti”, kaže.

Traže i da se u proces uključi premijer. “Mi dugo pregovaramo i razgovaramo. Vidite da nismo došli do rezultata i zaključaka. Sad mislim da je krajnje vrijeme da se uključi i premijer jer kad imate petinu doktora na prosvjedu i nema reakcije premijera i Vlade, to je jako čudno. Ili premijeru nije važna devastacija koja se događa u zdravstvu i nije mu važno da mladi odlaze iz zemlje ni duge liste čekanja…”

Sve o najavljenom štrajku liječnika pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare