Ljubo Jurčić: Hrvatska je napravila grešku s Agrokorom

Vijesti 08. stu 202211:32 0 komentara

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić komentirao je u Novom danu situaciju oko Fortenove.

“Ne može se napisati Lex Fortenova kao što se napisao Lex Agrokor jer te dionice više nisu u Hrvatskoj nego su u Nizozemskoj i transakcije se odvijaju izvan Hrvatske”, kaže Jurčić.

vezan vijest

“Hrvatska je napravila grešku s Lex Agrokorom. Imali smo situaciju da je Hrvatska predala vlasništvo stranim rezidentima… Vlada je ekonomsko – politički napravila grešku s Lex Agrokorom”, smatra Jurčić.

Dodaje kako ne vidi nijedan element za postupanje Državnog odvjetništva.

Na pitanje što će biti s novcima koje je šeik platio Sberbanki ako ne uspije preuzeti vlasništvo, kaže da je taj novac kod Rusa, ali je pitanje kako će se riješiti način upravljanja.

Tvrdi i da bi bilo rizično da su mirovinski fondovi uložili u Fortenovu.

“Fondovi to ne smiju raditi, moraju ulagati u sigurno tržište kapitala. U Hrvatskoj skoro ne postoji tržište kapitala, a ono što postoji nije sigurno, pa radi velike sigurnosti fondovi kupuju hrvatske dionice”, govori.

Komentirao je i nagađanja da je šeik paravan za neke iz Hrvatske koji bi mogli biti pravi, skriveni vlasnici.

“To je česta kombinacija u svijetu, pogotovo kad se radi oko tržišne ekonomije u nastajanju i stabilne ekonomije. Ta slika nekog koji ima ogromnu količinu novca i onda preko te adrese netko drugi pere svoj novac ili dolazi do imovine do koje na drugi način ne može doći”, navodi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!