Kakvo je stanje dan nakon lokalnih izbora, tko bi mogao podržati koga?

Vijesti 17. svi 202107:35 > 21:47
Izvor: Nel Pavletic/PIXSELL

Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, u Zagrebu je u uvjerljivom vodstvu Tomislav Tomašević, u Splitu vodi Ivica Puljak, u Rijeci Marko Filipović, a u Osijeku Ivan Radić.

N1

Tijek događaja:

21.06 Objavljena prva anketa za drugi krug za četiri najveća grada 

Za 13 dana općine, gradovi i županije koji još nisu odlučili opet će na izbore. Rezultati drugog kruga naročito se iščekuju u četiri najveća grada. Zagreb, Split, Rijeka i Osijek dobit će nove gradonačelnike. Dnevnik Nove TV donosi istraživanje provedeno s agencijom IPSOS čiji su anketari jučer pitali građane na biralištima za koga bi glasali u drugom krugu

U Zagrebu u drugi krug idu Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro. Teško da Škoro može ugroziti Tomaševića koji bi glatko trebao odnijeti pobjedu sa 60.4%, dok bi Miroslav Škoro ostao na 21.7%.

Gotovo 18% ispitanika u anketi ne želi se očitovati. No kad bi i oni svi glasali za Škoru, ne bi mu bilo dovoljno da dostigne Tomaševića.

Detalje ankete pročitajte OVDJE.

20.49 Kandidati koji su ušli u drugi krug izbora za gradonačelnika Rijeke, Marko Filipović (SDP) i nezavisni Davor Štimac, sučelili su stavove u emisiji “Izvan okvira” s Mašenkom Vukadinović.

Diše li Rijeka i dalje lijevo? U napetoj izbornoj noći prema još uvijek neslužbenim rezultatima u drugi krug idu donedavni dogradonačelnik Rijeke Marko Filipović (SDP) i nezavisni Davor Štimac, bivši ravnatelj riječke bolnice koji je na političku scenu izašao prije samo 4 mjeseca. Obojicu čeka nova utrka i kombiniranje mandata za Gradsko vijeće.

Više o tome što su kandidati za Rijeku rekli možete pročitati OVDJE.

19.58 Ernest Petry: HDZ je pobjednik izbora Ličko-senjskoj županiji

HDZ-ov kandidat za župana Ličko-senjske županije Ernest Petry rekao je u ponedjeljak da je HDZ pobjednik izbora s osvojenom većinom glasova u jednom gradu i šest općina u toj županiji.

S druge strane, ustvrdio je da su njegov protukandidat na izborima za župana, Darko Milinović i njegova stranka LiPO, prošlost na području Ličko-senjske županije.

“Milinović i njegove liste nisu pobijedile ni u jednoj općini niti u jednom gradskom vijeću. (…) Nema kontrolu ni nad županijskom skupštinom, nego će HDZ sa koalicijskim postizbornim partnerima imati kontrolu”, poručio je Ernest Petry nakon sjednice predsjedništva i nacionalnog vijeća HDZ-a u Zagrebu.

Više pročitajte OVDJE.

19.40 Jurica Tomljenović i HDZ osvojili u Senju i izvršnu i predstavničku vlast

Dosadašnji gradonačelnik Senja Jurica Tomljanović (HDZ) u prvom je krugu osvojio 58,90 posto glasova i osigurao si novi mandat, a poduprla ga je koalicija HDZ, HBS i HSS čija je lista za Gradsko vijeće osvojila 55 posto glasova i apsolutnu većinu, priopćio je Tomljenović.

Ti su im glasovi donijeli osam od 13 mandata u senjskome Gradskom vijeću.

Lista stranke LiPO osvojila je tri mandata, Nezavisna lista “Vratimo grad” jedan, kao i lista SDP-a, a Nezavisna lista “Odgovorno – ja ostajem” nije osvojila nijedan mandat.

Više pročitajte OVDJE.

19.26 Marko Jelić: Vi ne birate mene ili nekoga drugog, vi birate sebe kroz onoga koga ste odabrali

Aktualni gradonačelnik Knina i kandidat grupe birača za šibenskog-kninskog župana Marko Jelić na jučerašnjim je lokalnim izborima izborio je ulazak u drugi krug sa aktualnim županom Goranom Paukom.

“Možda smo očekivali par postotnih poena više, no ne mnogo, a za Vijeće je sve bilo očekivano u okvirima koje smo mogli predvidjeti”, rekao je Marko Jelić.

U Kninu se, kaže, radi o ljudima koji su osjetili da se može postupati jednako.

“Ljudi žele da se posao u gradu ili javnoj instituciji dobiva tako da budeš najkompetentniji, a ne sa stranačkom iskaznicom. To želimo imati u našem gradu, a ista je priča i sa županijom. Pokazali smo da se ovdje cijeni samo kompetencija, te da nas ne zanima kojoj stranci, naciji ili religiji pripadate. Važno nam je samo da pokažete što znate i možete”, rekao je Jelić.

18:52 Nitko nema većinu u Gradskom vijeću Splita

Na lokalnim izborima u nedjelju u Splitu nijedna lista nije osvojila natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću koje ima ukupno 31 vijećničko mjesto. Najviše je dobio HDZ, devet mandata, a slijedi Centar sa sedam mandata, no za dostizanje natpolovične većine bit će nužno koaliranje.

Više čitajte OVDJE.

18:43 Kožić pozvao birače da u drugom krugu izaberu stabilnost

Koalicijski kandidat za župana Zagrebačke županije Stjepan Kožić poručio je u ponedjeljak da je podrška 45 posto glasova u prvom krugu izbora pokazala da birači žele politiku kontinuiteta i razvoja županij, te ih pozvao da stabilnost izaberu i u drugom krugu.

Više čitajte OVDJE.

18:25 Rimac: Škoro će se pobrinuti da se Tomaševićevi birači ne opuste

Profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu i politički analitičar Ivan Rimac u Newsroomu je analizirao rezultate prvog kruga izbora.

“Očekivano je bilo da će Tomislav Tomašević ući kao pobjednik prvog kruga i pitanje je bilo samo kako će se rasplesti od 2. do 4. mjesta. S jedne strane pobijedila se suprotnost Možemo! Imali smo vrlo različite kampanje. S jedne strane tu je vrlo agresivni pristup Filipovića koji nije adekvatan za nekog tko ne nastavlja prethodni mandat. Osnovni problem njegove kampanje je bio taj da ukoliko imamo upražnjeno mjesto, svi kandidati moraju ići pozitivnom kampanjom da se prikažu kao najbolji izbor jer negativna kampanja može samo štetiti kandidatu”, rekao je.

Više čitajte OVDJE.

18:16 Borić: HDZ bi mogao postati samo regionalna stranka

Saborska zastupnica Nove ljevice Rada Borić u Newsroomu je govorila o uspjehu koalicije Možemo na lokalnim izborima, posebno u Zagrebu. Kazala je kako je 45,08 posto glasova, koje je u prvom krugu lokalnih izbora osvojio kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević, najbolji rezultat ikada do sada ostvaren u prvom krugu.

“Došlo je vrijeme za promjene. Izašli su birači koji su htjeli promjenu, oni koji su prepoznali da je došlo vrijeme za pravu promjenu”, rekla je.

Više čitajte OVDJE.

17:30 Puhovski: Možemo! bi se strašno trebao čuvati SDP-ovih kadrova

Možemo! čeka šok koji dolazi s uspjehom, predviđa politolog Žarko Puhovski i sugerira im da za početak pročitaju sto godina staru, kultnu Lukačevu knjigu o organizacijskom pitanju.

“Ne, ne mislim da Možemo! podcjenjuje značaj organizacije. Naprosto nove generacije ne žele ponavljati stara iskustva, uvjerene su da su im društvene mreže dovoljne, da je dovoljno tri puta se pojaviti na televiziji i možeš dobiti izbore. I možeš – ali samo jedne”, rekao je.

Više čitajte OVDJE.

17:09 SDP zadržao vlast u Ogulinu, Plaškom i Kamanju, u drugi krug ide u Karlovcu i Ozlju

Nositelj liste SDP-a za Županijsku skupštinu i kandidat za župana Stjepan Mikulandrić rekao je na konferenciji za novinare da su izborni rezultati omogućili da SDP zadrži vlast ondje gdje ju je imao, a to su Ogulin, Plaški i Kamanje, a u drugi krug ide u Karlovcu i Ozlju.

Mikulandrić je za borbu u drugom izbornom krugu rekao da zbog boljeg rezultata (49,41 : 28,70 posto) protukandidatkinje Martine Furdek Hajdin (HDZ) “sve izgleda pomalo izgubljeno”, ali, dodao je, to je ipak novi izborni krug i on je spreman za izazove te biračima nudi da ga podupru u promjeni modela upravljanja županijom.

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Karlovca Davor Petračić, kojeg podržava i SDP ušao je u drugi krug s kandidatom HDZ-a Damirom Mandićem. Opovrgnuo je Mandićevu tvrdnju po kojoj je više od  80 posto izbornih programa kompatibilno HDZ-ovu programu te očekuje programsku suradnju svih u novom sazivu Gradskog vijeća.

Više pročitajte OVDJE.

16:25 Ikić Baniček: Što dogovorim, to ispunim, a ne kao HDZ koji od 2001. gradi cestu

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, koja nakon prvog kruga lokalnih izbora vodi, za N1 je komentirala rezultate. Na početku je rekla kako se njezin plan neće puno mijenjati u odnosu na prvi krug.

“I dalje nastavljam otvorenu komunikaciju sa sugrađanima i dalje nastavljam s projektima koje sam započela. Sve ono što smo započeli, plus sve ono što je oštećeno u potresu, nastavljamo dalje”, rekla je Ikić Baniček.

Više čitajte OVDJE.

15:42 Bačić: Hrvatska će opet biti u plavom

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić izjavio je u ponedjeljak u Dubrovniku kako je uvjeren da će Hrvatska opet biti u ‘plavom’, s možda i s boljim rezultatima HDZ-a za županije nego na prošlim lokalnim izborima prije četiri godine.

Više čitajte OVDJE.

15:20 HSS i SDP u Samoboru nude suradnju Fokusu

Predsjednik samoborskog HSS-a Željko Stanec i predsjednica samoborskog SDP-a Sanja Horvat Iveković u ime koalicije HSS-SDP, u ponedjeljak su nositeljici liste Fokusa Petri Škrobot ponudili suradnju kako bi zajedno kreirali većinu u Samoboru.

“Kako ni jedna od političkih opcija nije u mogućnosti samostalno kreirati većinu u gradskom vijeću, ovim putem nudimo ruku suradnje Fokusu, neovisno o tome tko će pobijediti u drugom krugu izbora za gradonačelnika”, stoji u priopćenju.

Više čitajte OVDJE.

14:24 Hrebak spreman na suradnju sa svima

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, koji je uvjerljivo pobijedio u prvom krugu izbora za gradonačelnika, izjavio je u ponedjeljak da ima plebiscitarnu podršku građana i spreman je surađivati sa svim strankama na dobrobit Bjelovara.

Više pročitajte OVDJE.

14:22 Karlovački HDZ zadovoljan

Županijska organizacija HDZ-a je rezultatima lokalnih izbora u Karlovačko županii zadovoljna, ali završetak pobjede očekuju u drugom krugu za župana i gradonačelnike i načelnike Karlovca Ozlja i Josipdola, rečeno je na tiskovnoj konferenciji u Karlovcu.

Više pročitajte OVDJE.

14:15 SDP: IDS doživio najveći poraz u 30 godina

Umaški gradonačelnik i voditelj izbornog stožera SDP-a Vili Bassanese ocijenio je u ponedjeljak u Puli da je politika IDS-a jučer na lokalnim izborima doživjela najveći poraz u posljednjih 30 godina, “neovisno o tome što PR postrojbe govore drugačije, a nakon toga mediji to prenose”.

Više pročitajte OVDJE.

14:13 Čačić: Ako budemo odgovorni, za HDZ vrijedi “no pasaran”

Potpuno je jasno da u Varaždinskoj županiji više ništa neće biti isto, komentirao je u ponedjeljak predsjednik Narodne stranke – Reformista i varaždinski župan Radimir Čačić rezultate lokalnih izbora, ocijenivši da je njegova stranka u županiji postigla fantastičan rezultat.

Više pročitajte OVDJE.

14:11 Celebrity trenutak pomagao Škori

Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, u Zagrebu je u uvjerljivom vodstvu Tomislav Tomašević, u Splitu vodi Ivica Puljak, u Rijeci Marko Filipović, a u Osijeku Ivan Radić. Komunikacijska stručnjakinja Nikolina Borčić gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je analizirala rezultate lokalnih izbora.

“Tomašević je imao vrlo kvalitetan govor. Istaknuo je dva ključna koncepta, to su pravednost i transparentnost. To su dva koncepta kojima su se oni vodili tijekom cijele kampanje. Sada trebaju pokazati sposobnost vođenja i upravljanja. Vjerojatno će se do drugog kruga fokusirati na poticanje izlaznosti. Svjestan je da on nema baš homogenu publiku, odnosno glasačko tijelo te da može doći do opuštanja u njegovom dijelu glasačkog tijela”, kazala je Borčić te dodala da je platforma Možemo! dobila nevjerojatnu podršku birača.

Više pročitajte OVDJE.

14:09 Za koga će biti Mostovi birači?

Mostov kandidat za gradonačelnika Zagreba Zvonimir Troskot nije htio dati direktnu podršku Miroslavu Škori u drugom krugu, već je rekao da su njegovi “birači dovoljno pametni da sami odluče”.

Podsjetimo, SDP-ov Joško Klisović još je jučer pozvao svoje birače da u drugom krugu glasaju za Tomislava Tomaševića.

14:06 Oglasio se i Mlinarević

Berislav Mlinarević, nezavisni kandidat za gradonačelnika grada Osijeka te njegovi zamjenici obratili se javnosti nakon prvog kruga lokalnih izbora.

„Naš rezultat govori za sebe, naš rezultat govori dovoljno i on je povijesni. Grad Osijek želi promjene, a sve ovo što se do sada događalo su negativne politike i negativni smjerovi. Mi ovome gradu možemo donijeti bolje sutra jer naš program je onaj pravi program koji u sebi sadrži i početak i kraj“, započeo je obraćanje javnosti Berislav Mlinarević.

Više pročitajte OVDJE.

Hoće li HDZ-ovac odnijeti pobjedu u drugom krugu u Osijeku?

Posted by N1 Hrvatska on Monday, May 17, 2021

13:38 Mihanović odgovorio Puljku

HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika Vice Mihanović prihvatio je poziv svog protukandidata Ivice Puljka na sučeljavanje.

“Mom protukandidatu gospodinu Puljku čestitam na ostvarenom rezultatu. Čujem da me upravo pozvao na sučeljavanje. Vrlo rado ću se odazvati na sva sučeljavanja, a ja njega pozivam da sa sobom povede i gospodina Ivoševića, jer je sam rekao da se on bolje od njega razumije u komunalnu problematiku”, poručio je Mihanović.

13:10 Pobjednik prvog kruga u Glini

Nezavisni Ivan Janković, pobjednik prvog kruga lokalnih izbora u Glini, za N1 je komentirao rezultate.

“Mi smo se predstavili u posljednjih nekoliko tjedana i mjeseci, ljudi nas poznaju, svi smo u Glini, prepoznali su u nama promjenu koja je nužna. Mali smo grad, svi se međusobno poznajemo, a o kvaliteti govore rezultati iz prvog kruga”, rekao je na početku.

Za plakate koje su na ulazu u Glinu postavili još u veljači kaže kako su bili njihov krik, vapaj i poruka ljudima.

Više pročitajte OVDJE.

13:05 Prva županica iz redova HDZ-a

Antonija Jozić, kandidatkinja HDZ-a, izabrana je za županicu Požeško-slavonske županije. Pobjedu je izborila u prvom krugu, a za sada je jedina županica u Hrvatskoj.

“Voljom birača mi smo izbore u Požeško-slavonskoj županiji završili u prvom krugu, ne samo za županiju nego za još devet od deset općina i gradova. Ovo je veliki izborni uspjeh HDZ-a”, poručila je Jozić.

Više pročitajte OVDJE.

13:00 Cappelli vjeruje da može pobijediti Komadinu

U drugi krug izbora za župana Primorsko-goranske županije, prema privremenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), idu Zlatko Komadina i Gari Cappelli. “Očekujem da ćemo imati podršku svih koji u nama prepoznaju pomak, optimizam, a ne usporenost, ne letargiju – sve ono što sad imamo”, poručio je Cappelli.

“Vrlo smo optimistični. Mislim da će to biti jedna bitka, vidjet ćemo na koju će stranu otići uteg, a mi smo uvjereni da će na našu”, rekao je Cappelli.

12:30 Branka Bakšić Mitić uvjerljivo pobijedila kandidatkinju SDSS-a

Bakšić Mitić, kandidatkinja grupe birača za dogradonačelnicu Gline iz redova srpske nacionalne manjine, u prvom je krugu uvjerljivo pobijedila protukandidatkinju iz redova SDSS-a Bojanu Matijević. Bakšić Mitić osvojila je 786 glasova, a Bojana Matijević 118 glasova.

Više pročitajte OVDJE.

12:27 Puljak pozvao Mihanovića na sučeljavanje

Ivica Puljak, pobjednik prvog kruga izbora u Splitu, obratio se javnosti. Za početak se obratio HDZ-ovom Vici Mihanoviću:

“Neka odabere mjesto i vrijeme i da zajedno predstavimo program i ono za što se zalažemo pa da onda građani Splita svojom voljom izaberu onog za koga misle da će najbolje vodit ovaj grad”.

Više pročitajte OVDJE.

Što čeka Ivicu Puljka u drugom krugu izbora u Splitu?

Posted by N1 Hrvatska on Monday, May 17, 2021

12:10 Prvi potezi koalicije

Ivana Kekin najavila je prve poteze lijevo-zelene koalicije koja je osvojila najviše glasova za Skupštinu Grada Zagreba (40,83 posto). Kaže da je ključna stvar do koje će doći – promjena modela upravljanja.

“Gradom se više neće upravljati na ovaj način na koji se upravljalo zadnjih 20 godina. Ono prvo što mi planiramo napraviti je svakako revizija, da se vidi kakvo je postojeće stanje od neovisne financijske revizije, da vidimo kakav je dug i kakvo je stanje financija u gradu, revizije poslovanja gradskih poduzeća, revizije ugovora s outsourceanim firmama koje su radile za Grad i onda krenuti u reorganizaciju Gradske uprave, prije svega u smanjenje tih ministarstava i pročelništva, što već, a to smo već najavili da ćemo napraviti”, rekla je Kekin za RTL.hr.

11:50 Izbori se ponavljaju na 18 biračkih mjesta

Završen je prvi krug lokalnih izbora, prebrojeni su glasački listići. U Saboru je konferenciju za novinare održalo Državno izborno povjerenstvo.

“Zbog utvrđenih nepravilnosti izbori će se slijedeće nedjelje (23. svibnja) ponoviti na 18 biračkih mjesta. U Kneževim vinogradima će se ponoviti izbori za Općinsko vijeće (za dva tjedna) zbog greške na glasačkom listiću”, kazao je na početku predsjednik DIP-a Đuro Sessa. Dodao je kako će se drugi krug izbora održati u 14 županija i gradu Zagrebu, u 55 gradova i 87 općina.

Više pročitajte OVDJE.

11:45 Mamić o izborima

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić u N1 Studiju uživo komentirala je rezultate lokalnih izbora.

Osvrnula se na velik uspjeh Darija Hrebaka, navodeći da mu na ruku ide i duga tradicija HSLS-a u Bjelovaru.

“Građani prate rad političara, ne iskazuju uvijek ovako plebiscitarnu podršku nekome tko po njihovom mišljenju gradu nije donio dobrobit. Očito je da nešto dobro radi kad su mu birači dali ovakvo veliko povjerenje u prvom krugu”, rekla je Mamić.

Govoreći o stanju u HDZ-u, Mamić ne očekuje nove frakcije u stranci.

Više pročitajte OVDJE.

11:15 Boban zadovoljan

Blaženko Boban, HDZ-ov kandidat za splitsko-dalmatinskog župana, za N1 je komentirao rezultate lokalnih izbora. Boban je prošao u drugi krug gdje će se za pobjedu boriti protiv Ranka Ostojića.

“Zadovoljan sam rezultatima”, kazao je Boban i zahvalio se svim biračima.

“Čestitka i Ranku Ostojiću što je izborio drugi krug”, dodao je.

“Mi četiri godine intenzivno radimo na programima i projektima diljem županije. Na neki način želimo disperzirati projekte u županiji. Zbog toga su očito i neki građani van kruga HDZ-a prepoznali te aktivnosti, projekte i programe”, kazao je.

Više pročitajte OVDJE.

11:30 Milinović uvjeren u pobjedu

Darko Milinović (LiPO) pobijedio je u šest od osam općina i tri od četiri grada na izborima za ličko-senjskog te u borbi za drugi krug starta s prvog mjesta, no samo 308 glasova manje ima HDZ-ov Ernest Petry. Milinović je ipak uvjeren u pobjedu.

“Startam s pole positiona. U odnosu na 2019., kada su bili prijevremeni izbori i kada sam dobio 4400 glasova, jučer sam dobio 8300, gotovo dvostruko više i to mi daje nadu i uvjerenje da ću postati stari-novi župan”, rekao je Milinović u N1 studiju uživo.

Više pročitajte OVDJE.

10:30 Vučetić spreman za borbu s HDZ-om

Marko Vučetić je SDP-ov kandidat na izborima za gradonačelnika Zadra ušao je u drugi krug osvojivši 6624 glasa ili 26.32 posto. Tamo će se za pobjedu boriti s HDZ-ovcem Brankom Dukićem, koji je osvojio 9683 glasa ili 38.47 posto.

“HDZ je u Zadru već dva puta, prevarom i kupovinom, osigurao većinu, a ako to napravi i treći put, onda Zadru ne treba politička borba, nego egzorcizam”, poručio je danas Marko Vučetić.

Brako Dukić ili Marko Vučetić – tko će biti novi gradonačelnik Zadra?

Posted by N1 Hrvatska on Monday, May 17, 2021

10:10 Velika analiza Hrvoja Krešića

Veliku analizu lokalnih izbora napravio je naš Hrvoje Krešić. Tko su najveći dobitnici, a tko gubitnici, gdje će se voditi najveće bitke u drugom krugu… Pogledajte video!

10:00 Raos komentirao rezultate

Politolog Višeslav Raos gostovao je u Novom danu i komentirao izborne rezultate prvog kruga lokalnih izbora.

“SDP je u ovim izborima pokazao da je u dubokoj krizi, Peđa Grbin se nije nametnuo niti kao lider stranke niti u Saboru, nisam siguran da je Možemo! na toj razini, oni svoju priču grade mic po mic, ostvarili su rezultat u Zagrebu koji ni oni nisu očekivali. U svim sredinama gdje su se natjecali uspjeli su ući u gradska vijeća s nekoliko mandata”, rekao je Raos.

Sada vidimo da su točno procijenili da im je bolje ići samostalno u Zagreb jer su htjeli imati jasniji odmak od Bandićeve vladavine, dodao je.

Više pročitajte OVDJE.

9:40 Troskot zahvalio biračima

“Hvala svima koji ste jučer izašli na birališta i posebno hvala vama koji ste tom prilikom zaokružili Most i mene. Most je dobio tri predstavnika u gradskoj skupštini. Imamo i predstavnike u vijećima 13 gradskih četvrti i 67 mjesnih odbora. Vaš glas neće biti bačen glas. Most je najmlađa opcija u Zagrebu te ćemo naredne četiri godine raditi na tome da opravdamo vaše povjerenje i postanemo najozbiljnija opcija u Zagrebu. Hvala vam!”, napisao je na Facebooku.

9:30 Puljak zahvalio Splićanima

Jutros je na Facebooku Puljak zahvalio Splićanima. U podne ima press konferenciju.

9:00 Press Sandre Benčić

Tijekom poslijepodneva očekuje se press konferencija Sandre Benčić.

8:48 SDP objavio gdje je pobijedio

SDP je jutros objavio gdje su pobijedili u prvom krugu, a gdje su ušli u borbu za drugi krug.

Više pročitajte OVDJE.

8:28 Tomašević osvojio više glasova nego Škoro i Pavičić Vukičević zajedno

Tomislav Tomašević osvojio je 147.631 glas ili 45,15 posto glasova u Zagrebu.

Miroslav Škoro, s kojim će se Tomašević sučeliti u drugom krugu zagrebačkih izbora, dobio je 39.789, a trećeplasirana Jelena Pavičić Vukičević osvojila je 36.309 glasova. Zajedno su, dakle, Škoro i Pavičić Vukičević osvojili 76.098, što je gotovo dvostruko manje nego sam Tomašević.

Više pročitajte OVDJE.

8:18 Šalaj: HDZ u Zagrebu neće više biti na vlasti

“Činjenica je da u Zagrebu HDZ neće više biti na vlasti. Iako nije imao svog gradonačelnika, on je bio sastavni dio vlasti”, objašnjava politolog dr. sc. Berto Šalaj i analizira rezultate lokalnih izbora za emisiju U mreži Prvog Hrvatskog radija.

Iza nas je prvi krug lokalnih izbora, općine, gradovi i županije dobile su članove predstavničkih tijela, a neki čak i čelnike dok svi ostali čekaju drugi krug, među njima i četiri najveća grada, Zagreb, Split, Rijeka i Osijek.

Više pročitajte OVDJE.

7:30 Tomašević, Puljak, Marko Filipović i Radić prvi u najvećim gradovima

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva od 5:00 sati, Tomislav Tomašević u Zagrebu (Možemo!) ima 45,15 posto (147.631 glas), Miroslav Škoro (Domovinski pokret) 12,16 posto (39.789 glasova), Jelena Pavičić Vukičević (BM 365) 11,10 posto (36.309 glasova).

U Splitu Ivica Puljak (Centar) ima 26,82 posto (17.500 glasova), Vice Mihanović (HDZ) je na 23,23 posto (15.159 glasova). Željko Kerum (HGS) ima 14,96 posto (9.762 glasa).

U Rijeci Marko Filipović (SDP) je osvojio najviše glasova – 30,25 posto (11.970 glasova), slijedi Davor Štimac (nezavisni) sa 16.10 posto (6.371 glas) pa Josip Ostrogović (HDZ) s 14,11 posto (5.587 glasova).

Osijek je najviše glasova – 38,69 posto (13.655 glasova) dao Ivanu Radiću (HDZ), slijedi Berislav Mlinarević (Most) s 19,63 posto (6.930 glasova) pa Goran Kušec (SDP) s 18,01 posto (6.359 glasova).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar