Mali trgovac naftnim derivatima: “Mjesečni minus mi je milijun i pol kuna”

Ekonomija 06. srp 202213:54 > 15:26 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Mali trgovci naftnim derivatima počeli su zatvarati svoja maloprodajna mjesta, zbog produljenja Vladine odluke o zamrzavanju cijena derivata u maloprodaji, odnosno smanjenih marži zbog kojih posluju s gubitkom, a neki od njih razmišljaju i o pokretanju tužbe protiv države, zbog onemogućavanja poslovanja na tržištu.

Na riječkom području još nije zavoreno niti jedno maloprodajno mjesto, ali neki od trgovaca najozbiljnije razmišljaju o prekidu poslovanja, poput vlasnika tvrtke sa 75 zaposlenih s kojim su razgovarali novinari Novog lista, iako nije želio imenom i prezimenom izlaziti u javnost (podaci poznati redakciji), a tvrdi da sa sadašnjim ograničenjem cijena njegova tvrtka ostvaruje gubitak od oko milijun i pol kuna mjesečno.

Borba za opstanak

“Već dulje vrijeme poslujemo s minusom, a sada je taj minus oko milijun i pol kuna na mjesečnoj razini. Imali smo određene rezerve, koje su nam omogućile da opstanemo otkad su počela ograničavanja cijena, koncem prošle godine, ali više ne možemo pokrivati toliki gubitak. Sa svim davanjima, ispada da mi, primjerice dizel, kupujemo po 13 kuna za litru, a prodajemo za 13,08 kuna po litri. To bi bila premala marža za plaćanje svih troškova i isplatu plaća zaposlenima, čak i kad ne bismo ukalkulirali troškove prijevoza do maloprodajnog mjesta. Oni iznose oko deset lipa po litri goriva, tako da smo u startu već u minusu, a gdje su svi ostali troškovi.

VEZANE VIJESTI

“Vlada je ograničila i veleprodajnu cijenu, ali smo od Ine već dobili novi cjenik, s višim veleprodajnim cijenama, a u takvim okolnostima, ukoliko se nešto drastično ne promijeni, bit ćemo primorani prestati s poslovanjem. Naš ministar gospodarstva Filipović priča o nekim velikim zaradama trgovaca, ali neka nam objasni kako da opstanemo, ako su nam troškovi poslovanja veći od onoga što smijemo naplatiti”, kaže vlasnik i direktor tvrtke. Ogorčen je i jer su dostupne količine goriva na tržištu nedostatne, zbog čega ne uspijeva nabaviti dovoljno naftnih derivata u odnosu na potražnju kupaca.

“Derivata nedostaje. Dnevno nam dođe možda jedna cisterna, a prodali bi ih u nekim danima i četiri. Pa onda nekad imamo dovoljno goriva, nekad ne, što, ako stvari i krenu nabolje, utječe na povjerenje naših kupaca. Pritom Ina od nas sad zahtijeva i avansno plaćanje. U situaciji smo da nam ozbiljno prijeti zaustavljanje poslovanja, jer ovako više ne možemo izdržati. A to znači i gubitak posla za naše radnike, njih više od sedamdeset koji će ostati bez plaća i radnog mjesta”, kaže.

Proračun se puni

Ovaj poduzetnik smatra kako je državna vlast distributere naftnih derivata odabrala kao žrtveno janje, jer je jedino njima onemogućeno da posluju s dobitkom.

“Ovim ograničenjima vlast skuplja političke bodove, jer oni su, eto, nešto napravili i omogućili građanima jeftinije gorivo. Pitam ih čega su se oni to odrekli u krizi, dok nama onemogućavaju poslovanje i uništavaju našu imovinu koju smo desetljećima stjecali, kao i radna mjesta naših radnika. To što su oni, kako kažu, učinili, plaćamo mi i naši radnici, a ne oni. Nisu se odrekli ni PDV-a koji na gorivo i dalje iznosi 25 posto, dok je na električnu energiju i plin drastično smanjen”, rekao je.

“Trošarine su smanjene, ali s ovim cijenama država i dalje kroz njih i PDV uzima gotovo 60 posto od maloprodajne cijene goriva. Preko naših leđa i našim novcem kupuju naklonost birača. Nije fer da cijene ograničavaju samo nama, jer poskupilo je sve. Zašto ne ograniče cijene namirnica u supermarketima. Cijene svega rastu, samo cijene goriva su ograničene”, ističe, dodajući kako rješenje problema vidi u smanjenju PDV-a ili slobodnom formiranju cijena na tržištu.

Najavljuje i mogućnost pokretanja sudske tužbe protiv države.

“Mnogi od nas razmišljaju i u tom smjeru. Vlast radi što hoće, ali s našom imovinom, ne državnom ili svojom. Sve što smo stvarali, imovinu, radna mjesta, sve će to uništiti svojim samovoljnim odlukama. Uskoro ćemo biti primorani prekinuti s radom”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!