Mamić o premijerovoj obrani Žalac: To je jedino pozitivno o njoj mogao reći

Vijesti 12. stu 202112:12 > 20:42 5 komentara
N1

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić u N1 Studiju uživo komentirala je aferu Softver, rekacije u vrhu, kao i komunikaciju u vrhu politike.

Komentirajući premijerove izjave o Gabrijeli Žalac u četvrtak, koji je rekao da bila velika stručnjakinja za EU fondove, Ankica Mamić je rekla:

VEZANA VIJEST

“Premijer je očito imao potrebu naći nešto pozitivno nakon ovako ozbiljnih optužbi, to je jedino pozitivno o njoj što je mogao reći. Ona je i dalje članica Predsjedništva HDZ-a, on ni ne može od nje oprati ruke. Kažu statutarno da matična organizacija mora pokrenuti isključenje iz stranke, ne znam kako se izbacuje nekog iz Predsjedništva pa je pokušao naći tračak pozitivnog što nije bilo jednostavno.”

“U našoj javnoj komunikaciji, posebno visokoj politici, fali element isprike. Nitko nije savršen i to se ne očekuje od političara. Nisu stranački prijatelji kućni prijatelji vrlo često, čini mi se da bi element isprike bio koristan i njima političarima koji odbijaju preuzeti bilo kakvu vrstu odgovornosti, a to je ključni element svake veće pozicije”, dodala je.

Na pitanje je li isto mogao učiniti i nakon presude u slučaju Fimi Media, Mamić kaže:

VEZANE VIJESTI

“I tada je to mogao dobro za sebe iskoristiti, ali i tad bi element isprike učinio dobro. Preuzeti i prihvatiti odgovornost je odlika lidera.”

Andrej Plenković se u četvrtak na konferenciji obrušio i na medije. “Tu je premijer opet u nezahvalnoj ulozi – mora braniti neobranjivo. Po meni je pogriješio što je krenuo napadati novinare ad hominem. Svaki dužnosnik ima pravo problematizirati netočne citate, ali u toj vrsti komunikacije “jedan na nekoliko” prelaziti na tu razinu ad hominem nije dobro ni za premijera, ni za percepciju politike, i to nije dobro za čitavu državu. Ta razina javne komunikacije se prenosi u druge razine društva, ne možemo se onda čuditi navijačima na utakmicama ili nekom drugom razgovoru ako se tako komunicira na najvišoj razini. Hrvatska je ionako duboko podijeljeno društvo, praktički više nemamo nikakvu zajedničku agendu. Svatko je zatvoren među svojim istomišljenicima. Ključna komunikacijska forma je dijalog, treba čuti drugu stranu, ljude s kojima se ne slažete jer se tako mogu posvijestiti neke greške”, istaknula je Mamić.

Prokomentirala je i odnos predsjednika Republike i ministra obrane:

“Ako pratimo rejting predsjednika Zorana Milanovića njemu rejting i dalje raste. Dio hrvatske javnosti je to zanimljivo, percipiraju ga kao jedinu ozbiljnu oporbu HDZ-u. Ministar Mario Banožić je po meni prešao razinu koja je i formalna. On je ministar u Vladi, on ne može javno postavljati dijagnozu predsjedniku, to nije primjereno ni na koji način.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare