Manjak vrtića: “Danska usmjerava sredstva bakama i djedovima koji čuvaju djecu”

Vijesti 15. lip 202211:37 > 12:36
Andrey Bandurenko / Alamy / Alamy / Profimedia / ilustracija

Demograf Stjepan Šterc u N1 Studiju uživo govorio je o nedovoljnom broju vrtića u Hrvatskoj. On ističe da u Hrvatskoj nema političke volje za rješavanje tog pitanja koji je postao ozbiljan obiteljski problem.

“Svima nam je jasno da Hrvatska demografski nestaje i to nevjerojatnom brzinom, a posebno je zabrinjavajuć prirodni pad stanovništva”, rekao je demograf.

VEZANA VIJEST

Osvrnuo se na nedostatak mjesta u vrtićima. “Djeca nam ostaju bez vrtića. Ako nije bilo moguće napraviti projekciju izgradnje vrtića, trebali su razviti druge modele zbrinjavanja djece. Ne vidim nijedan razlog da se nije moglo ići na privatne vrtiće i čitav niz drugih modela koje imaju razvijene zemlje.”

Osvrnuo se i na model Danske koja usmjerava sredstva i prema bakama i djedovima koji čuvaju djecu.

“Međutim, sva naša upozorenja, analize i projekcije gotovo se ne dotiču političkog sustava”, navodi Šterc.

Dodaje da znanost gotovo uopće ne sudjeluje u tom planiranju, a političke izjave na tu tematiku su politički osjećaji, navodi demograf.

N1

“Ovo postaje ozbiljan obiteljski problem”

“Jasno nam je da je zbrinutost djece u vrtićima i jaslicama ispod 80 posto i bilo je jasno da će oko 20 posto djece ostati izvan vrtića”, dodaje Šterc.

VEZANA VIJEST

“Za ovu problematiku potrebno je izdvajanje 3 ili 4 državnog ili gradskog proračuna”, kazao je demograf i ističe da u Hrvatskoj nema političke volje za rješavanje te problematike.

Dodaje da ovo postaje ozbiljan obiteljski problem. Osvrnuo se i na rezultate Popisa stanovništva, navodeći da je posebno zabrinjavajuć prirodni pad stanovništva te da su to brojke koje trebaju sviju zabrinuti.

Osvrnuo se i na to kakve se mjere mogu poduzeti po ovom pitanju, navodeći da su za revitalizaciju potrebna radna mjesta, riješeno stambeno pitanje i drugo.

“Ne možeš imati isti porez u područjima Banovine i prigraničnim zonama, kreni prema različitim modelima. Potrebna je samo politička odluka i ništa drugo. Ne možeš za istu djelatnost imati istu razinu poreza na Banovini i u Zagrebu. Nažalost, ništa…”, navodi Šterc.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.