Marijana Petir: Razloga za prosvjed nema

Vijesti 29. stu 202311:40 0 komentara

Saborska zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je, u razgovoru s našom Ninom Kljenak, komentirala prosvjede u Slavoniji i druge teme, s naglaskom na vjerske slobode.

Vlada protiv hrvatskog sela

Poruke koje šalje Ministarstvo ne dolaze do prosvjednika. Objavljeno je da neki od njih i nemaju svinje. Priča se, čini se, diže na razinu “Vlada je protiv hrvatskog sela.”

“Jedini način da spriječimo širenje afričke svinjske kuge je da koristimo stroge biosigurnosne mjere. U tom smislu, Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa stručnim službama poduzima ono što je potrebno. Ja sam čula u nekim prijašnjim izjavama također da se govori da se eutaniziraju zdrave svinje, što nije točno.”

“Mi smo kao Odbor za poljoprivredu primijetili još u srpnju da postoje određeni šumovi u komunikaciji. Zato smo pozvali sve nadležne službe da zajedno s nama prokomentiraju naredbu koja je izdana, programe koji se provode i da vidimo što je još potrebno napraviti”, objasnila je Petir.

“Govori se i da se ukida svinjokolja, a to je netočno”, dodala je.

O vladajućem sentimentu “Vlada protiv hrvatskog sela”, komentirala je: “Meni je jako žao ako se netko tako osjeća. Ja volim Slavoniju i poznajem i duh i mentalitet tih ljudi. Bilo bi mi žao kad bi oni pomislili da netko ne brine o njima ili da im ne želi dati što im pripada. Ovo nije način na koji ćemo riješiti problem. Ja apeliram da pomognu svojim aktivnostima i djelovanjem kako bi se što prije mogli vratiti vrijednostima i kulturi i svemu onome što zagovaraju i kako bi oni koji se bave ozbiljnom proizvodnjom mogli nastaviti proizvodnju.”

“Razloga za prosvjed nema. Razloga za dijalog svakako ima. Spremni smo na prijedloge jer nam je svima cilj da hrvatsko selo opstane”, ističe.

“Kršćani su najprogonjenija vjerska grupa na svijetu…”

Osvrnula se i na temu klimatskih promjena i vjerskih sloboda.

“Danas je crvena srijeda, dan kada obilježavamo i komemoriramo sve žrtve čije su vjerske slobode bile ugrožene ili su progonjeni ili ubijeni zbog svojih vjerovanja. Najnovija izvješća međunarodnih organizacija pokazuju da su kršćani najprogonjenija vjerska grupa na svijetu. Izvješće pokazuje i porast rasta antisemitizma”, kazala je.

Dodaje kako Bliski istok, ostatak Azije i Afrika prednjače u diksriminaciji prema kršćanima te još uvijek u nekim državama postoje zakoni o blasfemiji koji rezultiraju smrtnom kaznom.

Govorila je i o vlastitom prijedlogu za stipendije za progonjene kršćane: “Drago mi je da je Vlada podržala moj prijedlog gdje smo uveli stipendije za mlade progonjene kršćane s područja Azije, Afrike i Bliskog istoka. Prvih deset stipendista je u Hrvatskoj i rekli su da smo im na taj način spasili život. Obrazovanje im je onemogućeno u njihovim državama i nemaju gotovo nikakva prava.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!