Marko Pavić: 72 posto građana želi neradnu nedjelju

Vijesti 13. srp 202108:09 > 08:223 komentara
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL

Izmjene Zakona o trgovini trebale bi u saborsku proceduru na jesen. Budu li prihvaćene, početkom iduće godine trgovine bi radile samo 16 nedjelja u godini, a radnim danom bi vrata zatvarale u 21 sat. Ovaj prijedlog Zakon je drugačiji od nekih prije zato što pokušava napraviti balans između prava radnika i otvorenosti ekonomije, rekao je u emisiji U mreži Prvog, Marko Pavić, bivši ministar rada i mirovinskog sustava i saborski zastupnik HDZ-a.

“Istraživanje provedeno prošle godine, pokazalo je da 72 posto građana želi nedjelju kao dan za odmor”, dodao je.

VEZANE VIJESTI

Naglasio je da je promet fiskaliziranih računa nedjeljom 9 posto, a u trgovačkim lancima 15 posto. Iskustvo od prošle godine kada smo bili u lockdownu pokazalo je da se promet od nedjelja, kada su dućani bili zatvoreni, prelio na ostale dane.

“Upravo stoga, Vlada ne očekuje veće promjene na tržištu rada. Ovim prijedlogom se isto tako, želi osigurati ono što građani Hrvatske žele, ali isto tako i da se zaštiti gospodarstvo”, rekao je Pavić u HRT-ovoj emisiji.

Slobodan Školnik, dopredsjednik Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednik uprave Emmezete, rekao je kako je siguran da će ovaj zakon po treći puta “pasti” na Ustavnom sudu.

“Ovim zakonom ne može se balansirati, jer kako objasniti nekome da blagajnica u restoranu može raditi, a blagajnica u trgovini ne. Što se tiče Vladinih istraživanja i statistika, one su rastezljive. Pitanje je u koje vrijeme i kako su rađene”, rekao je i dodao kako se najbolje vidi koliko građani podržavaju ili ne rad nedjeljom, kada se nedjeljom ode u trgovačke centre.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar