Markotić: Danas je važan i optimističan dan

Vijesti 27. pro 202014:02
Jurica Galoic/PIXSELL

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu u nedjelju su se cijepili i prvi zdravstveni radnici gdje se prva cijepila specijalizantica, dr. Nikolina Bogdanić.

“Primila sam cjepivo, osjećam se dobro. Nisam ga ni osjetila, osim blagog osjećaja peckanja”, kazala je Bogdanić.

Na pitanje je li dvojila hoće li se cijepiti ili ne odgovorila je kako nije imala dilema.

VEZANE VIJESTI

“S obzirom na to što svaki dan gledam i prolazim, nisam niti sekundu dvojila hoću li se cijepiti”, istaknula je i dodala kako je sretna što je cjepivo tako brzo došlo u Hrvatsku.

“Svako cijepljenje je veliki korak u suzbijanju ove ružne pandemije”, zaključila je dr. Bogdanić.

Markotić: Dali smo prednost mladosti

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić istaknula je kako je danas vrlo važan i optimističan dan, kada na Božić počinje nešto što će nam omogućiti da se polako počnemo rješavati pandemije.

“Zato je iznimno važno da svi shvatimo koliko je iznimno važno čuvati se sljedećih mjeseci i cijepiti se onim redom kako budu išli prioriteti. Što se više ljudi cijepi to je veća šansa da ćemo se zaštiti”, naglasila je Markotić.

Markotić je izvijestila da će se cijepiti 30 djelatnika Klinike i da su dali prioritet mladima.

“I kao i ostali, od samog početka pandemije su na prvoj liniji pa smo njima dali prioritet jer trebamo zaštiti i mladost koja je izložena”, kazala je Markotić.

Beroš: Imamo moćno oružje

Ministar zdravstva Vili Beroš također je istaknuo da je početak cijepljenja u Hrvatskoj naznaka završetka epidemije koronavirusa, ali je pozvao na pridržavanje epidemioloških mjera dok još traju hladni zimski mjeseci.

“Vjerujem da početak cijepljenja predstavlja naznaku završetka epidemije. Čeka nas još uvijek period hladnih zimskih mjeseci kad se, osim cjepiva, moramo pridržavati svih naznačenih mjera”, rekao je Beroš koji je nazočio cijepljenju prve zdravstvene djelatnice u Klinici “Dr. Fran Mihaljević”.

VEZANE VIJESTI

Istaknuo je kako sada imamo “jedno novo moćno oružje u borbi protiv covida”.

“Kao što znate, cijepljenje je medicinska metoda koja je najviše života sačuvala u povijesti medicine, učinimo da to tako bude i sada. Cijepljenje je uzrokovalo da su brojne bolesti reducirane ili eliminirane, nadajmo se da će to tako biti i s covidom-19. Ukoliko ne, cjepivo je to koje smanjuje kliničke učinke opasnih bolesti, prema tome gledajmo u svjetliju budućnost i cijepimo se”, pozvao je Beroš.

Izvijestio je kako su primili predstavnike liječnika obiteljske medicine koji su izrazili brigu oko procesa cijepljenja te su ministru iznijeli svoje prijedloge.

“HZJZ, koji je zadužen za organiziranje cijepljenja, neke od tih prijedloga je prihvatio i već je u tijeku organiziranje cijepnih ambulanta i cijepnih mobilnih timova. Isto tako, radi se na izradi platforme koja bi olakšala liječnicima obiteljske medicine vođenje evidencija o svima onima koji su zainteresirani”, izvijestio je Beroš.

Pozvao je građane da se javljaju svojim obiteljskim liječnicima jer su oni najrelevantniji faktor u procjeni njihova zdravstvenog stanja i ocijeni za cijepljenje.

“S obzirom na to da se cijepljenje širih slojeva pučanstva očekuje proljetos, do tada ima dovoljno vremena i sigurno ćemo se organizirati da na najbolji mogući način organiziramo cijepljenje našim građanima”, najavio je Beroš.

Capak: U Hrvatskoj idućeg tjedna još 8000 doza cjepiva

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je kako će idućeg tjedna, u Hrvatsku stići nešto manje od 8.000 doza, a u tjednu iza 4. siječnja 17.000 doza.

Nakon toga će svaki tjedan do kraja siječnja stizati po 18.000 doza Pfizerovog cjepiva, a potom i nešto više.

“To je ono što sigurno znamo jer je dogovoreno s Pfizerom”, rekao je Capak. Nada se i da će nakon 10. siječnja u Hrvatsku početi stizati i veće količine Moderninog cjepiva.

U Hrvatskoj je u nedjelju počelo cijepljenje protiv covida-19, a prva osoba koja je primila cjepivo je 81-godišnja Branka Aničić, štićenica Doma za starije osobe na zagrebačkoj Trešnjevki.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar