Sedmi dan potrage za Matejem: MUP Srbije oštro kritizirao Plenkovića

Vijesti 06. sij 202207:21 > 21:37 0 komentara
M.M./ATAImages/PIXSELL

Sedmi je dan potrage za 27-godišnjim Splićaninom, Matejem Perišem, koji je nestao u Beogradu u noći s 30. na 31. prosinca.

Tijek događaja

20:48 Potraga bi mogla biti obustavljena zbog drastične promjene vremena

“Nažalost nema nikakvih novih informacija. Ono što treba reći – danas se potraga preselila na ušće rijeke Save u Dunav. Cijeloga dana su patrolirali brodovi riječne policije i Žandarmerije. Na tom području je pristiglo i veliko policijsko pojačanje – policajci sa psima tragačima. Oko 19 sati su prekinuli potragu. Danas je također potraga bila i na Velikom ratnom otoku – između Save i Dunava, no i od tamo se policija povukla.

Potraga je obustavljena, a iz policije su potvrdili da će sutra rano ujutro nastaviti s potragom. Najavljuje se drastično pogoršanje vremena pa bi se moglo dogoditi da zbog toga potraga bude stopirana na dan ili dva”, rekao je reporter Dnevnika Nove TV.

18:33 MUP Srbije poslao žestoku poruku Plenkoviću

“Povodom izjave hrvatskog premijera, poručujemo da nije važno što je rekao Aleksandar Vulin, nego što je rekao ministar policije Srbije, sumirajući rezultate istrage o nestanku Mateja Periše je vrlo važno.

Svi policijski službenici Policijske uprave Beograda, kao i pripadnici riječne jedinice, ronioci Žandarmerije, UKP-a i svih ostalih poslova, ne tražeći godišnji odmor i radno vrijeme, daju sve od sebe da se problem nestanka riješi i da se sazna istina. To bismo učinili za svakog čovjeka, a jedino nas ne zanima državljanstvo ili nacija čovjeka kojeg tražimo.

Plenković nema poštovanja prema radu srpske policije i to nas, nažalost, ne čudi niti iznenađuje. Pozivamo gospodina Plenkovića da pokaže poštovanje prema obitelji nestale osobe i da svojim besmislenim komentarima o nestanku mladića, gosta Beograda, ne ometa rad pripadnika MUP-a”, napisali su iz MUP-a Srbije.

Više čitajte OVDJE

16:15 Matejev otac: Sastao sam se s ljudima iz MUP-a

“Upravo sam se vratio sa sastanka sa ljudima iz MUP-a Srbije koji vode potragu za Matejem i uvjerili su me da će nastaviti jednakim intenzitetom traganje iako je u petak Božić. Dobio sam samo načelne informacije i mogu vam sada potvrditi da oni imaju izdvojen DNK za usporedbu. Ja ne tražim i ne zanimaju me pojedinosti, već samo da se riješi ova situacija”, rekao je za Jutarnji Matejev otac Nenad.

13:55 Plenković: Zanima me potpuna informacija

Na nestanak mladog Splićanina u Beogradu za kojim se traga već sedam dana osvrnuo se i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Jako mi je žao, u kontaktu sam od prve sekunde i s Božinovićem i ministrom vanjskih poslova i sa svim predstavnicima srpskih vlasti. Imam dojam da nemamo širinu slike, nadamo se najboljem. Dok nemamo službene informacije do kraja, osim interesa za to i izražavanja žaljenja, ne mogu komentirati bilo čije izjave”, kazao je premijer i dodao:

“Nije bitno što je rekao Vulin. Riječ je o hrvatskom državljaninu koji je za blagdane otišao u Beograd i zanima me da doznamo potpunu informaciju”, zaključio je Plenković.

Više čitajte OVDJE.

Andrej Plenković
N1 / Ivan Hrstić

13:30 Pronađeni tragovi droge u stanu u Beogradu

Predsjednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović  iznio je neke nove detalje. Kazao je kako su mladići iz Splita u smještaj na beogradskom Dorćolu ušli oko 18 sati te da su u apartmanu počeli konzumirati alkohol, prenosi Nova.rs.

Mijailović kaže kako su Splićani konzumirali velike količine alkohola, ali i opijate među kojima je najopasniji speed.

“Možete misliti kako je to utjecalo na njihova tijela. Alkohol plus narkotici. Matej je oko 1:40 ustao od stola i naglo izašao napolje. Činjenica je da su njegovi prijatelji skoro sat vremena kasnije primijetili da ga nema. Nestanak su prijavili sutradan popodne”, kaže Mijailović.

Naglašava da je policija od starta od njih dobivala skromne informacije.

“Nisu spominjali opijate jer Matejevog oca poznaju i vole, a on nije znao da mu sin konzumira drogu. Međutim, mi smo našli tragove u kombiju u kojem su došli iz Hrvatske i u smještaju u Beogradu. Konzumirali su drogu. Najvjerojatnije sva sedmorica. Tu drogu su donijeli sa sobom”, navodi Mijailović.

Kazao je kako ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Matej bio potresen smrću prijatelja koja se dogodila prije samo mjesec i pol dana.

“Mateju se ova tragedija dogodila prije samo mjesec i pol dana i mi ne znamo kroz koji proces tugovanja prolazi ni kako se oporavlja od šoka”, kaže.

N1

13:20 Policija otkrila tko su mladić i djevojka sa snimke

Srpska policija otkrila je tko su mladić i djevojka koji se pojavljuju na snimci na kojoj je i Matej Periš. Naime, na jednoj od snimki vidi se Matej kako trči po Travničkoj ulici, a samo nekoliko trenutaka kasnije u suprotnom smjeru protrčavaju mladić i djevojka.

Policija j utvrdila da nijedno od ovo dvoje ljudi nije Matej te da ni na koji način nisu povezani s njim.

“Radi se o velikoj slučajnosti da su se u hladnoj noći dvojica mladića toliko sličnog stasa i oblačenja trčeći mimoišla u razmaku od nekoliko sekundi. O velikoj slučajnosti, ali ipak samo slučajnosti”, ispričao je izvor Blica.

12:15 Potraga za Matejem nastavit će se i na Božić

U Beogradu se nastavlja potraga za Matejem Perišem čiji je nestanak policiji prijavljen 31. prosinca. Na mjestu njegovog nestanka danas nema niti jednog ronioca, no može se vidjeti kako jedan policijski brod patrolira, piše Večernji list.

Uvjeti na terenu su sve teži i teži. Danas je pravoslavni Badnjak, naoblačilo se, počeo je puhati hladan vjetar, na šetnici kod Beton hale je puno manje ljudi. Dodatni problem je i rast vodostaja rijeke Save, ali i mutna i hladna voda u kojoj ronioci mogu provesti svega 20 do 30 minuta. Srpski mediji prenijeli su informaciju kako je završena pretraga korita rijeke Save sa sonarima i roniocima.

Također proteklih dana mogli su se vidjeti i ribari, vidjeli su se i policijska vozila. Nejasno je kako će se dalje odvijati potraga. Iz MUP-a Srbije kažu da bez obzira na blagdane koji dolaze potraga će se intenzivno nastaviti.

11:20 Oglasilo se Tužiteljstvo

Viši javni tužitelj u Beogradu, Nenad Stefanović rekao je danas kako “Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije i Više javno tužiteljstvo u Beogradu jedini daju i davat će službene informacije o potrazi za nestalim državljaninom Hrvatske, Matejem Perišem”.

“Sve druge informacije koje se pojavljuju u medijima nisu službene ni potvrđene jer ovo Tužiteljstvo u suradnji s MUP-om aktivno sudjeluje i usmjerava potragu za nestalim mladićem”, rekao je.

“U cilju pronalaska nestalog, donesene su naredbe za izuzimanje snimki sigurnosnih kamera, kao i naredbe za vještačenje DNK profila s mjesta gdje je mladić viđen posljednji put. O novim okolnostima i saznanjima do kojih se bude došlo tijekom potrage, javnost će biti pravovremeno obaviještena”, rekli su iz Višeg javnog tužiteljstva.

MUP RH

9:15 Četiri pitanja za MUP

Potraga za Splićaninom Matejem Perišem, koji je nestao u noći između 30. i 31. prosinca iz kluba “Gotik“ u Beton hali gdje je bio s društvom, traje već sedmi dan, a zbog indicija da je upao u Savu, policija i ronioci Žandarmerije pretražuju rijeku.

Nestanak je još uvijek pun nepoznanica, a snimke sigurnosnih kamera na kojima se vidi Periš kako trči po beogradskoj Savamali, otvorila su brojna pitanja na koja MUP još uvijek nije odgovorio, piše Nova.rs.

Više čitajte OVDJE.

9:05 Glavni izvor informacija – tabloidi

Reporter Mladen Savatović iz Beograda javlja kako još uvijek nema novih konkretnih informacija od strane nadlažnih službi.

Glavnu riječ u informiranju vode, kaže, tabloidi i sve što oni objave treba uzimati s rezervom.

Tužiteljstvo je od Matejevog oca zatražilo da da uzorak za DNK analizu, ali još uvijek se ne zna zbog čega. Jučer tijekom dana objavljena je i informacija kako je pronađen taksist koji je odbio prevesti Mateja u noći nestanka

Savatović podsjeća i da MUP Srbije kratko rekao kako ne odustaje od potrage i istrage te kako su na raspolaganje stavljena sva raspoloživa sredstva. Ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je rekao kako je ugrožena reputacije Srbije, ali da se njenoj policiji ne može zamjeriti ništa te kako isključuje mogućnost da je u noći Matejevog nestnka došlo do nekog sukoba.

8:05 “Najbitnije je ustrojiti stožer”

Alenko Ribić, specijalac koji je u posljednjih 30 godina vodio najteže potrage u Hrvatskoj poput slučaja Antonije Bilić, gostujući na RTL-u govorio je o potrazi za Matejem Perišom u Beogradu i kazao je da ne treba uopće sumnjati da srpske snage neće poduzeti sve što je u njihovoj moći

“Prvo i najbitnije od svega jest ustrojiti stožer u kojem trebaju biti predstavnici svih službi odnosno jedinica koje sudjeluju u potrazi. Sve bi se informacije trebali slijevati u stožer i oni bi ih kanalizirali na teren jedinicama kojima je potrebno. Sljedeće, pregledao bih rubne dijelove obale kopnenim putem, uz istovremen pregled vodenim putem“, kazao je Ribić za RTL.

M.M./ATAImages/PIXSELL

8:03 Pronađen taksist

Taksista sa snimke – policija je locirala i ispitala – potvrdio je Matejev otac. Nije ga primio jer je imao stranke, a iako su sami pokušali i nisu uspjeli pronaći više informacija – taksisti su uvjereni da je policija uspjela jer postoje stotine kamera po gradu i sigurno neke snimke nisu objavljene.

“Moje je udruženje zaista pokušalo, ali iz onih snimki ne možemo vidjeti ni jedan detalj – jer smo htjeli istog trena pomoći, naravno obratili bismo se s policiji koje mi imamo informacije”, kaže Aleksandar Bijelić, Predsjednik Saveza auto-taksi udruženja Srbije – SATUS.

VEZANE VIJESTI

08:01 Vulin isključio mogućnost nasilja

Šestog dana oglasio se i ministar unutarnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin. Kaže da policija radi sve u svojoj moći da rasvjetli što se na Staru godinu dogodilo Mateju Perišu – te isključuje mogućnost bilo kakvog sukoba ili nasilja unutar samog kluba te noći. Na medije je apelirao i otac Nenad koji kaže, razumije potrebu novinara da ga zovu i provjeravaju informacije, ali ističe – da on u istrazi ne sudjeluje.

8:00 Poruka oca

U utorak navečer, krajem petog dana potrage, oglasio se Matejev otac: “Ja Mateja želim vratiti kući na bilo koji način i dotad ću ostati tu. Sudbina ili ne znam što je, to se dogodilo. Što se dogodilo to nitko ne zna. Ja sam spreman na sve i samo želim doznati istinu i da svoje dijete odvedem kući makar mi bilo zadnji put”, rekao je sinoć otac nestalog mladića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!