Matica umirovljenika: “Nitko ne može biti zadovoljan, ali moramo biti realni”

Vijesti 25. kol 202311:14 2 komentara

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske i predsjednica Nacionalnog vijeća vlade za umirovljenike i starije osobe Višnja Fortuna gostovala je u N1 Studiju uživo komentirala je usklađivanje mirovina - povećanje od 8,42 posto.

Fortuna kaže kako ne mogu biti zadovoljni.

“Nitko još ne može biti zadovoljan, ali moramo biti realni jer je situacija kakva je. Ovo je najveće usklađivanje dosad, a odnosi se na formulu 70:30 koja je sukladna Zakonu o mirovinskom osiguranju”, kaže Fortuna.

“Mi smo, i Matica i Sindikat umirovljenika, tražili 13. mirovinu prije možda godinu dana i o tome smo dobili sve materijale, da vidimo koje države imaju koje iznose. Čuli ste premijera i ministra, mora doći do izmjena Zakona o mirovinskom, mora biti svake godine 13. mirovina. Ministar je rekao da bi od iduće godine ta 13. mirovina bila sigurna”, dodaje.

Fortuna je kazala da, iako se brojne udruge umirovljenika ne slažu oko nekih stvari, uvijek se na kraju dogovore.

“Mi smo udruga, nismo politička stranka pa iz te razine imamo i drugačije stavove. Kao udruga umirovljenika želimo učiniti sve što je moguće za naše umirovljenike. Udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći je 36,7%, to je već na liniji siromaštva. Zato kroz Nacionalno vijeće reagiramo i sjednemo za stol”

Fortuna kaže kako bi bojkot trgovačkih lanaca možda bio uspješan kad bi se različite udruge umirovljenika uspjele dogovoriti.

“Usklađivanje osam posto je rezultat inflacije i tih velikih cijena. Nažalost, ispada da bi trebali biti zadovoljni što imamo inflaciju, bože sačuvaj. Da smo sjeli zajedno, vjerujem da bi bili zajedno za to (bojkot) – za sve ono što ide za korist naših umirovljenika”, smatra Fortuna.

Navela je koje zahtjeve još planiraju tražiti od Vlade.

“Prosječna mirovina je sada 36,7 posto, mi ćemo tražiti da bude 50 posto. Ako je prosječna plaća tisuću i nešto eura, prosječna mirovina bi ispla oko 500,600 eura, to bio bio veliki pomak. Tražimo 13. mirovinu, stopostotno usklađivanje, tražimo udio prosjčene mirovine 50 posto prosječne plaće”, poručuje Fortuna.

Kaže kako su veliki problem i penalizacije umirovljenika koji su ranije išli u mirovinu te zbog toga imaju niže mirovine.

“Njih ima preko 20 tisuća, možda broj nije točan. Oni su išli u mirovinu ne jer su željeli nego jer su morali – firme su se zatvarale, jer su s 50 godina bili stari, pod navodnicima. Mi ćemo tražiti da se iznad 70 godina ukine skroz penalizacija. Isto tako da iznos penalizacije ne smije biti veći od ukupno 12 posto.”

Više od 20 tisuća umirovljenika je zaposleno. Dio njih jer nema dovoljno novaca, a dio njih jer želi.

“Istraživanje je pokazalo da jedan dio zaista mora ići raditi, a jedan dio su oni koji žele biti uključeni u rad, oni koji mogu doprinijeti. To sada ide preko Zavoda za zapošljavanje. Prije su umirovljenici bili ti koji bi došli i tražili posao na cesti kad bi vidjeli neki napis, a sada imaju savjetnika za umirovljenike u Zavodu za zapošljavnaje i imaju se kome javiti”, navodi Fortuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare