Međimurski župan otkrio kome će nakon izbora dati podršku

Vijesti 27. ožu 202419:19 0 komentara

Međimurski župan Matija Posavec u Dnevniku N1 sa Sandrom Križanec komentirao je nadolazeće izbore posebno u kontekstu saveza Naša Hrvatska, koji čine Socijaldemokrati, Hrvatski laburisti - stranka rada, Demokrati, IDS, PGS i nezavisna platforma Sjever međimurskog župana Matije Posavca. Kako je otkrio, u četvrtak planiraju potpisati i sa šibensko-kninskim županom Markom Jelićem te bi tako spojili sjever i jug Hrvatske.

Otkrivajući odakle ideja za takav savez, Matija Posavec je rekao: “To je na tragu onoga što sam govorio nekoliko godina – da mi je želja, politički narativ, da se u Hrvatskoj okupi pristojni građanski, moderni centar, da hrvatska politika uz ljevicu i desnicu ima centrističke snage. Na sjeveru u nezavisnoj platformi Sjever imamo preko 20 gradonačelnika i drugih dužnosnika i službenika koji imaju iskustva, znaju rješenja, ne moraju se baviti ideologijom, nego mogu učiniti Hrvatsku boljom. Računam i na župana Marka Jelića da povežemo sjever i jug.”

Sve spomenute stranke donose svoje programe koji nisu identični, u mnogočemu se razlikuju. Na pitanje kako su se uskladili i dogovorili, Posavec je istaknuo:

“Hrvatska oko koje smo se usuglasili je Hrvatska koja će se gospodarski razvijati kao što se razvija sjever. Sjever dvostruko više uvozi nego izvozi, ima najnižu nezaposlenost, ostvaruju se gospodarski prihodi viši od hrvatskog prosjeka. S druge strane tu je Istarska županija koja osvaja najveće brojke u turizmu i ima koncept održivog turizma. Tu je i socijalna komponenta jer želimo Hrvatsku solidarnosti – svako dijete mora imati mjesto u vrtiću i vrtić mora biti financiran. Želimo povezivanje – Hrvatskoj treba moderna mreža željeznica, tako se mijenja konkurentnost. To je inovativnost hrvatske politike – savez ne uključuje zajednički nastup na izborima, svatko ima odgovornost za svoje područje. Nismo razgovarali ni o foteljama ni mandatima.”

Na pitanje je li savez bliži koaliciji Rijeke pravde ili HDZ-u, Posavec je rekao: “Uvjeren sam da će ovu vladu nakon izbora sastavljati lijevi centar i mi ćemo njima dati podršku.”

Na koncu je, komentirajući činjenicu da u izbornu utrku ulazi opterećen optužnicom, istaknuo da je i ranije već tako dobio velik broj glasova. “U mom slučaju je bila zlouporaba represivnog aparata u političke svrhe i u tom dijelu se slažem s Milanovićem“, dodao je međimurski župan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!