Menadžeru koji je priznao da je pomagao Mamiću izvlačiti novac iz Dinama za odvjetnika plaćamo desetke tisuća eura

Crna kronika 14. stu 202306:27 3 komentara
Zdravko Mamić
N1

Nakon što je sportski menadžer Arthur Nikky Vuksan nedavno priznao krivnju za pomaganje Zdravku Mamiću u izvlačenju novca iz Dinama preko fantomskih menadžerskih usluga, u procesu dolazi novi šok.

Odvjetnik Mislav Srb koji je po službenoj dužnosti zastupao Vuksana ispostavio je Županijskom sudu u Osijeku troškovnik težak preko 255 tisuća kuna, odnosno gotovo 34 tisuće eura.

U popratnom podnesku odvjetnik Srb je podsjetio da je u travnju ove godine postavljen Vuksanu za branitelja po službenoj dužnosti. Bio je angažiran sve do 27. listopada kada je Vuksan potpisao sporazum s USKOK-om.

“Radi se o posebno opširnom predmetu stoga je u troškovniku zatraženo 400 sati za uvid u spis”, naveo je u dopisu sudu odvjetnik Srb. Na kraju troškovnika njegov angažman stajao je gotovo 34 tisuća eura.

Tko će platiti taj iznos?

“Kada mi sud rješenjem odobri troškovnik i kada to postane pravomoćno ispostavit ću račun na iznos koji u tom pravomoćnom rješenju bude naveden”, pojasnio je odvjetnik Srb za N1. Trošak odvjetnika po službenoj dužnosti plaća država.

Inače, Vuksana je tijekom postupka branila i odvjetnica Ksenija Vržina, no na kraju joj je otkazao punomoć, te uz Srba angažirao i odvjetnika Gordana Pregleja.

Odvjetnik Srb bio je postavljen Vuksanu jer je sud ocijenjeno da su tijekom prošle i početkom ove godine Vuksan i njegova odvjetnica odugovlačili postupak. Na kraju je Vuksan priznao krivnju te je, budući da za sebe nije izvlačio novac iz Dinama kažnjen samo uvjetno – neće morati u zatvor na godinu dana ako u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Koliko je novca izvučeno?

U drugom postupku USKOK tvrdi da su Mamić i njegovi ljudi iz Dinama izvukli oko 27 milijuna eura. Radilo se, kako smo već javljali, novcu što ga je trebao od podjele transfernog obeštećenja dobiti Dinamo, no USKOK tvrdi da je Mamić uz pomoć suoptuženih ispostavljao fakture za menadžerske usluge i tako izvlačio novac.

Vuksan je, prema sporazumu što ga je potpisao s USKOK-om, priznao da je s Mamićem i ostalima dogovarao i zaključivao ugovore na osnovu kojih su određeni igrači neosnovano dobili pravo na isplatu 50 posto budućeg transfera

U optužnici se navodi da je klub iz Maksimira na taj način oštećen za najmanje 18.825.686 eura, 500.000 funti i 200.000 američkih dolara što iznosi nešto više od 144 milijuna kuna.
USKOK tvrdi da su Mamići i njegovi suoptuženici taj novac podijelili među sobom, dok je Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje iznosa od još 7.350.000 eura odnosno 55.833.028 kuna.

Igrači nisu ništa znali

Među spornim ugovorima o podjeli transfernog obeštećenja bili su, navodi se u optužnici, ugovori Boštjana Cesara, Ante Ćorića, Nikole Mora, Tina Jedvaja, Matea Kovačića i Alena Halilovića.

Vuksan je, kako je priznao, pomogao Mamićima da sklope ugovore na osnovu kojih se trebao izvlačiti novac iz transfera Dinamovih igrača Ante Ćorića i Nikole Mora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare