Milanović i Orban razgovarali o bilateralnim odnosima

Vijesti 20. sij 202320:44 0 komentara
Zoltan Kovacs Twitter

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je u petak navečer u Budimpešti s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o bilateralnim odnosima.

“Redatelj András Batta proveo ih je u višestruko nagrađivanom House of Musicu, a zatim su na radnoj večeri razgovarali o bilateralnim odnosima i aktualnim međunarodnim temama”, objavio je na Twitteru Zoltan Kovacs iz kabineta mađarskog premijera.

“Predsjednik Republike Zoran Milanović, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Mađarskoj, sastao se večeras u Budimpešti i s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom.

Prije sastanka na radnoj večeri, predsjednik Milanović i premijer Orbánom susreli su se u “House of Music”, novoj kulturnoj znamenitosti Budimpešte. Riječ je o muzeju posvećenom povijesti glazbe za čije je arhitektonsko rješenje zaslužan japanski arhitekt Sou Fujimoto.

Predsjednik Milanović u Mađarskoj boravi na poziv mađarske predsjednice Katalin Novák s kojom se sastao i razgovarao ranije tijekom dana. Sastankom s premijerom Orbánom predsjednik Milanović završio je prvi dan službenog posjeta Mađarskoj, a sutra će sudjelovati na svečanosti otvorenja manifestacije “Veszprem-Balaton – Europska prijestolnica kulture” u Vesprimu”, priopćeno je pak iz ureda hrvatskog predsjednika.

Oštro kritizirao odnos EU-a prema Mađarskoj

Podsjetimo, Milanović je ranije danas oštro kritizirao odnos Europske unije prema Mađarskoj i sankcije koje je Unija uvela Rusiji, pokazujući razumijevanje za politiku Budimpešte koja je u sukobu s EU-om oko vladavine prava i po ocjeni kritičara nedovoljno oštra prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Mađarskoj je zamrznut dio kohezijskih sredstava EU-a za što je prvi put u povijesni korišten tzv. Mehanizam uvjetovanosti, prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštovanjem vladavine prava.

“To vidim kao jedan od najakutnijih problema. Bez ikakvih jasnih kriterija se po logici prava jačega odlučuje o pitanjima novaca, a to je ključno pitanje. Mađarska vladajuća stranka Fidesz ima određenu politiku, a ta politika je nešto desnija, ali je europska”, rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare s mađarskom predsjednicom Katalin Novak.

Govoreći o sankcijama EU-a protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, Milanović je rekao da su “sankcije katastrofa, totalna glupost”. “To ne funkcionira i samo je pitanje koliku će štetu nanijeti Europi. Uz to, zbližili smo Rusiju i Kinu”, istaknuo je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!