Milanović na obilježavanju akcije HV-a Peruća: Ovdje je spašeno puno života

Vijesti 28. sij 202313:28 3 komentara
Ured predsjednika RH

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas na obilježavanju 30. godišnjice vojne akcije Hrvatske vojske "Peruća".

Obilježavanje 30. godišnjice vojne akcije “Peruća” održalo se kod spomen obilježja poginulom branitelju Anti Buljanu, pored brane HE Peruća gdje su se okupili veterani 126. brigade, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstva Vlade, ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, općina i gradova s područja cetinskog kraja, djelatnici HEP-a te mještani naselja oko Peruće.

„Ostali smo bez branitelja, bez našeg čovjeka – Ante Buljana, ali puno života je sačuvano. Znam da je to mala utjeha obitelji, ali vjerujem da je to duboki temelj ogromnog ponosa. Ova dolina je uvijek bremenita dušama i duhovima naših predaka, oni stalno lebde oko nas. Ovdje se uvijek događala povijest. Ta povijest je bila bremenita i uvijek je bila u prevelikim dozama. Vjerujem i želim vjerovati da je ovaj život koji je dat prije trideset godina, na ovom mjestu za Hrvatsku, zadnji život koji je dat za Hrvatsku, u ovom prostoru i u svim drugim prostorima gdje se naša zastava vije i gdje se naše ime čuje“, poručio je predsjednik Milanović u svom obraćaju.

„Na meni samo ostaje da vam od srca zahvalim i da vam zaželim da se na ovom mjestu okupljate još puno godina, da se ove stvari ne zaborave jer su jako bitne za duh nacije i za duše onih koji nas, bili ili ne bili vjernici, gledaju i lebde iznad nas. To su duše branitelja i duše naših predaka kojih je ova dolina i ovaj kraj pun“, zaključio je hrvatski Predsjednik.

Program obilježavanja, kojeg je organizirala Udruga veterana 126. brigade, započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja Anti Buljanu. Uz predsjednika Milanovića pri polaganju vijenca bili su savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, načelnik stožera/zamjenik zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade brigadir Ivan Jenjić i zapovjednik inženjerijske bojne Gardijske mehanizirane brigade bojnik Robert Budimir Bekan.

Na današnji dan, prije 30 godina, Hrvatska vojska oslobodila je branu ‘Peruća’. Tom brzom akcijom spriječena je katastrofa koja je mogla nastati potapanjem vodom naselja nizvodno rijeke Cetine. U akciji ‘Peruća’ poginuo je branitelj Ante Buljan, a ranjena su trojica pripadnika 126. sinjske brigade.

Predsjednik Milanović je nakon obilježavanja obišao branu Peruća gdje je razgovarao s braniteljima i bivšim djelatnicima koji su sudjelovali u spašavanju brane i spriječili njeno urušavanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare