Milanović: Očuvanje prirode je pitanje opstanka

Klimatske promjene 22. ruj 202117:59 0 komentara
Ured predsjednika RH

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u srijedu na događanju u sklopu 76. zasjedanja Opće skupštine UN-a da je u doba klimatske krize i velikog izumiranja vrsta zaštita prirodnih područja koja su još uvijek očuvana postalo pitanje opstanka.

Milanović je sudjelovao na događanju na visokoj razini o transformacijskom djelovanju za prirodu i ljude u sklopu 76. zasjedanja Opće skupštine UN-a na kojem su čelnici vlada i partneri predstavili svoje transformativne inicijative, politike i financiranja kako bi se zaustavio i preokrenuo gubitak bioraznolikosti do 2030. godine.

“Prije gotovo 30 godina, skupina ekologa imala je san o najvećem zaštićenom riječnom području u Europi, san koji su nazvali Amazonom Europe. Zajednički san konačno je postao java kada je UNESCO – prvo s Hrvatskom i Mađarskom 2012., a prije samo nekoliko dana zajedno s Austrijom, Srbijom i Slovenijom – proglasio riječni krajolik Mure, Drave i Dunava prvim Rezervatom biosfere na svijetu koji uključuje pet zemalja”, rekao je predsjednik u video poruci povodom događanja “Transformativna akcija za prirodu i ljude:

Istaknuo je da taj jedinstveni prostor u srcu Europe – gotovo milijun hektara i 700 kilometara rijeka – nije samo područje suživota između prirode i ljudi, već i njihovog napretka.

“Zemlje koje sudjeluju u projektu obvezuju se na zajedničko čuvanje, obnavljanje i ulaganje u ovaj krajolik. U doba klimatske krize i velikog izumiranja vrsta, zaštita prirodnih područja koja su još uvijek očuvana postalo je pitanje opstanka. Proglašenje Rezervata biosfere važan je korak prema zelenoj i održivoj budućnosti za sve nas”, poručio je predsjednik Milanović.

Naglasio je, međutim, da nakon proglašenja, moramo ispuniti svoju obvezu i pobrinuti se da Rezervat ostvari svoj puni potencijal.

Izrazio je uvjerenje da će Rezervat biosfere s pet zemalja potaknuti mnoge druge slične inicijative diljem svijeta, što će biti još jedan dokaz da priroda ne poznaje granice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!