Milanović vojnicima: Prije svega ste hrvatska vojska, a onda i u sastavu NATO-a

Vijesti 12. lis 202117:31 0 komentara
MORH/M. Čobanović i F. Klen

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović prisustvovao je u utorak vojnoj vježbi "UDAR 21" na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju te je ocijenio impresivnom, a vojnicima poručio da su, prije svega, hrvatska vojska i brane hrvatsku državu.

Vojna vježba „UDAR 21“ provodi se od 11. do 22. listopada na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” u Slunju i “Gašinci” u Gašincima te u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji radi ocjenjivanja deklariranih snaga za sudjelovanje u misijama, operacijama i inicijativama NATO saveza prema preuzetim ciljevima sposobnosti.

Milanović je nakon vježbe rekao kako se od države, odnosno politike demokratski izabrane od hrvatskog političkog naroda očekuje da vojsci osigura materijalne uvjete, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjednika.

“Što će biti prioriteti, koliko će se izdvojiti novca i s kojim ciljem, što je najvažnije – tu demokratska politika ima važnu ulogu. Očekujem i vidim njezino razumijevanje, sredstava ima”, rekao je predsjednik Milanović.

“Vi ste prije svega hrvatska vojska, branite hrvatsku državu, hrvatski suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i hrvatske granice, mada niste formalno čuvari granice i ne trebate biti“, rekao je.

Govoreći o ulozi Hrvatske kao članice NATO saveza, predsjednik Milanović je kazao da se u međunarodnim odnosima mnogo toga promijenilo, da se stvaraju nova partnerstva, novi sukobi i nove aspiracije.

“Naša strateška pozicija u ovom trenutku je relativno komforna, naš interes je prije svega naš interes, vi ste prije svega hrvatska vojska, a onda naravno i vojska u sastavu NATO-a, bez fige u džepu, pošteno, otvoreno. Ali, ponavljam, prije svega hrvatska vojska. Ovo je Domovina, nju branite”, zaključio je predsjednik Milanović u govoru sudionicima vojne vježbe “UDAR 21”.

Vojnoj vježbi u Slunju prisustvovali su i ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj te zamjenik zapovjednika kopnene vojske Tihomir Kundid.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta Predsjednika Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!