Ministar Banožić se žalio: Smatra da je imao pravo dodijeliti si trosobni stan

Vijesti 06. lip 202316:21 4 komentara
N1 / Ivan Hrstić

Ministar obrane Mario Banožić uložio je žalbu na presudu Upravnog suda u Zagrebu zbog odbijanja njegove tužbu kojom je pokušao dokazati kako nije bio u sukobu interesa kada je sam sebi, za vrijeme obnašanja dužnosti ministra državne imovine, dodijelio državni stan u središtu Zagreba.

Ministarstvo obrane (MORH) je priopćilo da je Banožić u uloženoj žalbi činjenično osporio sve navode koji su navedeni u presudi Upravnog suda, dodajući da će žalbi odlučivati Visoki upravni sud.

MORH je nadodao kako ministru Banožiću, sukladno propisima, pripada pravo na trosobni stan ili stan površine veće od 60 kvadrata, a što sud ne spori.

“Riječ je o pravu koje mu pripada s obzirom na dužnost koju obnaša i takva odluka koja je donijeta, bila je u nadležnosti ministra za državnu imovinu u skladu sa zakonom i provedbenim propisima”, stoji u MORH-ovom priopćenju.

Povjerenstvo za odlučivanje sukoba utvrdilo je u svibnju prošle godine da je Banožić 2019. godine zlouporabio posebna prava dužnosnika, među kojima je i ona kojom sam sebi dodjeljuje državni stan u Gundulićevoj ulici te su ga kaznili sa 7000 kuna.

Povreda zakona utvrđena je u kontekstu triju odluka koje je Banožić potpisao, među kojima su i odluke iz 2019. godine.

Banožić je istoga dana potpisao odluku kojom Ministarstvo državne imovine dodjeljuje tri stana, među kojima je i onaj u Gundulićevoj 11, na korištenje državnim dužnosnicima, i drugu kojom stan u Gundulićevoj od 92 metra kvadratna dodjeljuje sebi.

“Kada se dužnosnici nađu u situacijama da odlučuju sami o sebi, tada oni ne mogu odlučivati. Takve situacije trebaju deklarirati, izuzeti se iz odlučivanja i delegirati na drugu osobu”, istaknuo je nakon donošenja odluke član povjerenstva Davorin Ivanjek dodavši da je to dugogodišnja i nesporna praksa.

Banožić je nakon izricanja kazne objavio na društvenim mrežama da je stan u Gundulićevoj, po prijedlogu tvrtke Državne nekretnine u trenutku dodjele službenog stana, bio jedini adekvatan i raspoloživ.

Unatoč tome što sam po zakonu kao tadašnji ministar državne imovine za to bio ovlašten, dodao je, Povjerenstvo je istaknulo da nije trebao potpisati odluku o dodjeli na korištenje službenog stana.

“To je jedini krimen, s obzirom na to da ni Povjerenstvo ne spori moje pravo da mi se, kao i drugim dužnosnicima, dodjeli državni stan na privremeno korištenje”, objavio je tada Banožić na Facebooku, dodajući da je Upravni sud slične odluke Povjerenstva već preispitivao te da će o toj odluci zatražiti sudsku zaštitu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.