Ministar Filipović: Očekujemo daljnji pad cijena u ovoj godini

Vijesti 14. ožu 202320:47 1 komentar
Boris Scitar/PIXSELL

Detaljno, u prezentaciji dužoj od sata, premijer Andrej Plenković predstavio je paket mjera za pomoć u energetskoj krizi i inflaciji, težak 1.7 milijardi eura. Došlo je do promjena na listi devet zamrznutih artikala pa je tako jedan proizvod pojeftinio, a dva su zbog nestašice skinuta s liste.

Najveći dio četvrtog Vladinog paketa mjera pomoći, vrijednog 1,7 milijardu eura, odnosi se na ublažavanje rasta cijena energije, za što će država osigurati 1,181 milijardu eura, za zaštitu od inflacije predviđeno je 169 milijuna eura, a za posebne potpore i poticaje 347 milijuna eura.

Predstavljajući četvrti paket mjera pomoći građanima, ustanovama i poduzećima, premijer Andrej Plenković u utorak je naglasio kako nastavljaju s mjerama želeći dati odgovor na globalnu ekonomsku krizu i inflatorne pritiske s kojima smo suočeni.

Više detalja o posljednjem paketu Vladinih mjera u Dnevniku Nove TV otkrio je ministar gospodarstva Davor Filipović.

Filipović je prvo komentirao odluku Europske komisije, koja je predstavila detalje reforme tržišta električnom energijom, a cilj je zaštititi potrošače od skokova cijena, povećati udio ugovora s fiksnom cijenom te ubrzati prelazak na obnovljivu energiju.

“Krajem prošle godine mi smo ograničili cijenu plinu i otada je cijena krenula prema dolje. Mi neke stvari već primjenjujemo i ciljamo na najranjivije. A hoćemo li one najranjivije osloboditi plaćanja, to će biti predmetom rasprava na sljedećem Vijeću ministara energetike krajem mjeseca”, otkrio je Filipović.

Na upit odakle novac za sve to ministar je rekao: “Mi nastavljamo štititi hrvatske građane, poduzetnike i gospodarstvo. Sve tri rejting agencije ocjenjuju rejting Republike Hrvatske s najvišim ocjenama i to je potvrda da se financijama upravljalo jako dobro. A kada se financijama upravlja dobro, onda imate i sredstva kojima možete pomagati gospodarstvo i građane.”

Naglasio je da je to novac koji je osiguran u državnom proračunu, dio toga će na svojim leđima preuzeti HEP, kao što se radilo i dosad.

Rekao je da to nije novac iz narodnih obveznica.

“Mi štitimo standard građana”

Na upit zašto misli da će se sada inflacija obuzdati ako su ove mjere preslika prošlog paketa mjera – a znamo da se prošli put nije značajnije smanjila stopa inflacije, ministar je rekao: “Posljednja tri mjeseca prošle godine inflacija je bila iznad 13 posto, sada je u ovoj godini određeni pad. Mi štitimo standard građana i omogućili smo da imaju više novca. Prošle godine imali smo četvrti najveći rast BDP-a u cijelom EU-u. Što se tiče inflacije, očekujemo daljnji pad cijena u ovoj godini”, poručio je.

O tome zašto se odustalo od sankcioniranja nekorektnih naglasio je da se mora gledati šira slika gospodarstva.

“Bilo je i nekorektnih, ali i korektnih u ovom procesu. Ne možemo izdvajati nekoga, moramo misliti na rast cjelokupnog gospodarstva. U prošloj godini pokazalo se da su sve mjere koje smo vukli imale pozitivan efekt i tako želimo i nastaviti”, naglasio je.

Ina i MOL nadomak su zajedničkog preuzimanja OMV-a Slovenija, a Filipović smatra da je to dobar potez za Inu.

“Ina sada ima pet benzinskih pumpi u Sloveniji, a nakon preuzimanja imat će između 25 i 30. Moći će naftu i derivate koji se prerade u Rijeci plasirati na slovensko tržište. Time Ina jača svoju poziciju na slovenskom tržištu”, rekao je Filipović.

Što se tiče situacije u Petrokemiji, koja se opet komplicira, rekao je da se vode razgovori da se pronađe rješenje, a interes države je da sve bude po zakonu, da se pokrene proizvodnja i da radnici budu zadovoljni te da o tome treba voditi računa s bilo kojim investitorom.

Na upit što će se dalje događati s Brodosplitom odgovorio je da svi znaju da je situacija komplicirana te da je on te probleme naslijedio.

“Fina je pokrenula postupak, 24. 3. je ročište na trgovačkom sudu koji će odlučiti, tu je jedna spirala neplaćanja i puno odgovornost leži na menadžmentu”, poručio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare