Ministar Filipović tvrdi: Dobar dio tvrtki vratio je cijene na staro

Vijesti 13. sij 202313:29 0 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL

Ministar Davor Filipović nakon sjednice Vlade dao je izjavu o novim odlukama prema poslovnim subjektima koji se drže nepoštene konverzije eura.

“Prezentirali smo informaciju što se događalo od prošle sjednice Vlade. Sinoć smo imali sastanak gdje smo donijeli odluku. Nastavit će se s kontinuiranim nadzorom cijena, a i dobar dio subjekata je vratio cijene. Ministarstvo je poslalo dopis prema deset najvećih trgovačkih lanaca da nam se dostave cijene za prošlu godinu 80 artikala te da svaka dva tjedna nastave dostavljati te informacije”, rekao je Davor Filipović na početku.

“Mislim da je dobro da smo napravili pritisak prema onima koji love u mutnom. To će utjecati da se cijene vrate na razinu na kojoj su bile”, dodao je.

“Stalni nadzor je poruka svima da trebaju vraćati cijene na 31. prosinca kao što je dobar dio njih to napravio. Svi znaju kakve Vlada ima mehanizme, ali s obzirom na trend koji smo primijetili, da se cijene vraćaju, procijenili smo da sad treba pojačati nadzor, a onda ćemo vidjeti hoćemo li ići u smjeru drugačijih mjera”, rekao je Filipović.

O suradnji s ministricom Natašom Tramišak rekao je: “I s Tramišak i s Paladinom sam imao korektnu suradnju.”

“Puno se priča o tome zašto se ranije nije uvela crna lista… Ne možemo nekoga unaprijed kažnjavati i raditi restrikcije”, naglasio je.

Na pitanje do kad će to trajati i kad ćemo se vratiti na normalno funkcioniranje gospodarstva, rekao je: “Ovaj proces promatramo iz perspektive svega što Vlada radi za gospodarstvo. Očekujemo visoku razinu društveno odgovornog poslovanja.”

Komentirajući zašto se to u Hrvatskoj događa, zašto su cijene tako visoke, Filipović je rekao: “Pitao sam predstavnike trgovačkih lanaca tko je snizio cijene nakon što je cijena benzina pala, dobio sam šutnju. Bilo bi dobro da i oni obrazlože javnosti zašto u takvim situacijama ne spuste cijene.”

Bez povećanja cijena Pošte, možda i telekoma

HAKOM je dao zeleno svjetlo Pošti za podizanje cijene. Komentirajući to ministar prometa Oleg Butković je rekao: “Neće biti povećanja univerzalne usluge u Pošti s obzirom na cijelu situaciju. Ni telekomi najvjerojatnije isto neće podizati cijene, do povećanja ne bi trebalo doći.”

Govoreći o obnovi Butković je naglasio: “U ponedjeljak će u Saboru kod predstavljanja ministara Branko Bačić iznijeti novi institucionalni koncept obnove. Ide se prema centraliziranju procesa, ali pustimo do ponedjeljka,”

O suradnji s ministricom Tramišak: “O ljudima koji više nisu u Vladi neću govoriti, neke stvari koje su se dogodile među nama, iako nisam imao sukoba s Tramišak. Ministri su u timu, moramo svi surađivati. Svi smo tu određeno vrijeme, ne treba to shvaćati kao poraz. Povjerenje je jako bitno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!