Ministar Malenica o sporu oko Vrhovnog suda: “Nema tu kompromisnog rješenja”

Vijesti 10. ožu 202112:23 > 13:26 0 komentara
N1

Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je da "cijeni i poštuje" Zlatu Đurđević u vezi stručnosti, ali da, kako bi ušla u razmatranje za predsjednicu Vrhovnog suda, mora proći proceduru. Rekao je i što misli o izjavi Radimira Čačića da će u tom sporu oko Vrhovnog suda rješenje biti u kompromisu.

“Ono što sam ja vidio u medijima je da je gospodin Čačić rekao da se treba poštovati Zakon o sudovima”, odgovorio je Malenica na pitanje novinara.

“Nema tu kompromisnog rješenja. Jedino rješenje je poštivanje Zakona o sudovima i Zakona o DSV. Kažem, na DSV-u je da rastumači tu situaciju i postupi sukladno propisima”, dodao je nešto kasnije.

“Nitko nije osporavao ustavnost zakona”

Rekao je da je “jučer u medijima” vidio reakcije zastupnika po tom pitanju, a koji su podržali ideju s javnim pozivom pri izboru osobe koja vodi Vrhovni sud.

“Što se dogodilo u nešto manje od tri godine, ja to ne znam”, rekao je i dodao:

VEZANE VIJESTI

“Zakon je skoro tri godine na snazi, nitko do sada nije osporavao ustavnost tog zakona. Doduše, ovo je prvi put da konzumiramo dio o izboru predsjednika Vrhovnog suda.”

“Ovaj sadašnji javni poziv raspisan je prema važećem Zakonu o sudovima i, naravno, prema Ustavu. Važeći zakon obvezuje sve nas, i predsjednika Republike koji se obvezao na poštivanje Ustava i zakona, ali i saborske zastupnike koji su prisegnuli na poštivanje Ustava i zakona”, kazao je Malenica.

“Očekujem da se u narednom razdoblju ova situacija razriješi. Da li činjenica da je predsjednik u Sabor poslao prijedlog gospođe Zlate Đurđević predstavlja razlog za poništenje javnog poziva ili ne, ja osobno smatram da da, ali će tu odluku svakako donijeti DSV”, pojasnio je svoj stav.

Rekao je da DSV može poništiti važeći poziv i raspisati novi poziv.

“Hoće li se profesorica odazvati na novi poziv, ja to ne znam”, rekao je i odgovorio na pitanje što misli o Zlati Đurđević u pogledu njene stručnosti:

“Više puta sam naglasio, cijenim i poštujem gospođu Đurđević. Ona je bila uključena u više radnih skupina u području kaznenog prava, ali treba poštovati zakon, poštovati proceduru, javiti se na javni poziv, vidjeti program rada.”

“Očekujem i od Ustavnog suda da što kraćem roku odluči o ustavnosti Zakona o sudovima”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!