Ministarstvo branitelja odbacilo teze Srbije o traženju nestalih

Vijesti 31. kol 202317:50 0 komentara
Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Ministarstvo hrvatskih branitelja u četvrtak je odbacilo teze Verana Matića, izaslanika srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, ocijenivši ih politikantskim i neprihvatljivim u prebacivanju odgovornosti za sporost u traženju nestalih iz Domovinskog rata.

“Stajališta g. Matića, iznesena na konferenciji za medije u Vukovaru, neprihvatljiva su i upućuju na politikantske ciljeve, a ne humanitarne, kako je to deklarirano. Služeći se zamjenom teza, nastojalo se obmanuti javnost o procesu traženja nestalih osoba”, navodi Ministarstvo u reakciji na konferenciju za medije održanu u organizaciji Zajedničkog vijeća općina – Vukovar, Srpskog narodnog vijeća i udruge “Protiv zaborava”.

Konferencija je održana u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu, a na njoj je sudjelovao i posebni izaslanik predsjednika Republike Srbije za nestale osobe Veran Matić.

“Nastojeći opravdati nesuradnju Srbije, odgovornost za sporost procesa nastoji se prebaciti na mjerodavna tijela Hrvatske. Tako su izneseni netočni podaci i zaključci o neidentificiranim posmrtnim ostacima. Ističemo kako NN posmrtni ostaci nisu ‘broj koji figurira’ kako je to izjavio g. Matić, nego vrlo složeno i osjetljivo pitanje na čijem rješavanju sustavno radimo”, navodi Ministarstvo branitelja.

Potpuno odbacuje i navode koji upućuju na diskriminaciju u procesu traženja nestalih osoba srpske narodnosti.

Vlada je 2019. donijela prvi jedinstveni Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu kojim je Hrvatska preuzela obvezu traganja za svim svojim državljanima, bez obzira na nacionalnost, stoga, poručuju iz Ministarstva, neće dopustiti teze da se prema nestalima postupa različito zbog njihove nacionalnosti.

Prvenstveno ističu da je na jučerašnjem obilježavanju Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu, u Varaždinu, kojem je uz obitelji nestalih nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, poslana jasna poruka kako bi napredak u procesu traganja za nestalima bio itekako učinkovitiji da Srbija i svi akteri koji imaju informacije o nestalima podijele ih s nadležnim institucijama.

Zahvaljujući naporima Ministarstva hrvatskih branitelja i nadležnih tijela, u proteklih sedam godina provedeno je 370 probnih iskapanja na više od 900 tisuća četvornih metara terena i identificirane su 254 osobe. I to je, kako ističu u Ministarstvu, postignuto unatoč nedostatku suradnje i relevantnih informacija od strane Srbije.

Od prošlogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu istraženo je 58 lokacija te su identificirane 33 osobe nestale u Domovinskom ratu.

“Kad bismo imali informacije koje uporno tražimo od Srbije i pojedinaca koji znaju gdje su premještane grobnice i posmrtni ostaci osoba, zasigurno bismo bili učinkovitiji. O tome g. Matić šuti”, ističe Ministarstvo.

Hrvatska, kako se dodaje, traženju nestalih osoba pristupa kao prioritetnom humanitarnom pitanju, te neće dopustiti da se ovo najbolnije otvoreno pitanje zloupotrebljava za revidiranje činjenica o uzrocima Domovinskoga rata i razmjerima stradanja koja su posljedica velikosrpske agresije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!