Ministarstvo financija se oglasilo o “tajnoj nagodbi” s bankama

Vijesti 09. sij 202316:37 2 komentara
Unsplash/Ilustracija

Ministarstvo financija oglasilo se povodom današnje vijesti o tajnom dogovoru Vlade s bankama vezano uz švicarac.

Podsjetimo, radi se o vijesti koju je jutros objavio Index, a za koju je Mostov zastupnik Nikola Grmoja rekao da je veleizdaja. Ministarstvo o svemu pak u svom priopćenju kaže sljedeće:

“Vlada Republike Hrvatske i OTP Bank Plc, Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisenbank Austria d.d., UniCredit Bank Austria AG i Zagrebačka Banka d.d., INTESA SANPAOLO HOLDING INTERNATIONAL S.A. Luxembourg i Privredna banka Zagreb d.d. te SberbankEurope AG i Sberbank d.d. Zagreb su još 5. srpnja 2021. obavijestile javnost kako su s danom 30. lipnja 2021. obustavljena četiri arbitražna postupka koje su OTP Bank Plc, Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisenbank Austria d.d., UniCredit Bank Austria AG i Zagrebačka Banka d.d. vodili protiv Republike Hrvatske pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) te da su se s istim datumom, INTESA SANPAOLO HOLDING INTERNATIONAL S.A. Luxembourg i Privredna banka Zagreb d.d. te SberbankEurope AG i Sberbank d.d. Zagreb, koje su bile najavile mogućnost pokretanja takvih postupaka, konačno odrekle takve mogućnosti. Navedeno se odnosilo i na postupak koji su Raiffeisenbank International AG i Raiffeisenbank Austria d.d. vodile na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Svi navedeni postupci vodili su se u vezi s izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama iz 2013. i 2015., a slijedom kojih je u konačnici izvršena konverzija kredita u švicarskim francima. Postupke su pokrenule kreditne institucije protiv Republike Hrvatske, tvrdeći da im je država zakonodavnim izmjenama nanijela štetu i povrijedila prava koja kreditne institucije imaju sukladno međunarodnim ugovorima o zaštiti i promicanju ulaganja, a temeljem svojeg pravnog položaja stranih ulagatelja u Hrvatskoj.

Postignuti dogovor ticao se odnosa kreditnih institucija i države te je postignut, kako je na tiskovnoj konferenciji 2. veljače 2021. i rekao tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar financija, dr. sc. Zdravko Marić, u širem kontekstu usvajanja tada novog Zakona o sustavu osiguranja depozita. Sukladno tome, dogovor ne dira odnos kreditnih institucija i građana. Štoviše, zajednički dokument koji je poslužio kao osnova za poduzimanje koraka temeljem dogovora, niti ne spominje sporove koje su vodili ili vode pojedinačni korisnici kredita s kreditnim institucijama, niti u odnosu na iste, pred bilo hrvatskim, bilo europskim sudovima, bilo kojoj strani nameće ikakve obveze ili očekivanja. Dogovor ne sadrži nikakve financijske obveze za državni proračun, a time – u širem smislu – niti za hrvatske građane.

Uvažavajući uvriježenu praksu u postupcima koji se vode pred ICSID-om, ali i volju svih strana, spomenuti zajednički dokument zaštićen je stupnjem tajnosti sukladno važećim propisima Republike Hrvatske.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare