Ministarstvo kulture raspisalo novu potporu; ministrica o pismu sindikata HNK

Vijesti 11. sij 202118:40 0 komentara
Ministarstvo kulture i medija / ilustracija

Ministarstvo kulture i medija uputilo je javni poziv za dodjelu potpora samostalnim umjetnicima, čime nastavlja s komplementarnim modelima potpora, primarno usmjerenim prema samostalnim umjetnicima i nezavisnim profesionalcima u području kulture.

Omogućit ćemo za dva mjeseca potporu umjetnicima s obzirom na produljeno vrijeme trajanja krize i na zaista tešku situaciju u kojoj su se našli umjetnici, posebno oni koji djeluju u izvedbenim umjetnostima, izjavila je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Dodala je da su kriteriji naslonjeni na potporu koju je to ministarstvo bilo osiguralo u proljeće, s tim da se neće gledati učinci iz 2020. godine, nego umjetnici mogu za prikaz ostvarenih prihoda izabrati jednu godinu od 2017. do 2019.

U raspisu natječaja tražimo vrlo detaljno podatke o prihodima koje su tijekom 2020. umjetnici ostvarili, posebno u odnosu na programska sredstva Ministarstva kulture i medija, i sve izravne potpore koje smo osigurali, kako bismo temeljem tih podataka, nakon ova dva mjeseca, mogli dalje nastaviti s našim mjerama potpore ili kroz sustav izravnih potpora ili kroz naše ad hoc natječaje, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Novinari su ministricu pitali o otvorenom pismu koje su sindikalni povjerenici Hrvatskoga narodnog kazališta u funkciji (???) Radničkog vijeća u ponedjeljak poslali osnivačima, Ministarstvu kulture i medija, Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba te članovima Kazališnog vijeća, u kojemu, uz ino, 69,67 posto zaposlenika HNK podupire smjenu intendantice Dubravke Vrgoč.

Dobila sam to pismo i ne mislim da su ovakvi tipovi otvorenih pisama najbolji način komuniciranja, rekla je Nina Obuljen Koržinek u Ministarstvu kulture i dodala da je sutra sjednica Kazališnog vijeća ta da će nakon sjednice razmotriti pismo i ako bude trebalo razgovarati s njegovim potpisnicima.

Tijekom studenoga i početkom prosinca u javnosti su bile iznesene vrlo ozbiljne optužbe vezane uz poštovanje epidemioloških mjera. Mi smo putem Kazališnog vijeća još jednom zatražili i dobili vrlo detaljno izviješće uprave, rekla je ministrica i dodala da moli predsjednika Kazališnog vijeća da izviješće o eventualnom kršenju mjera daju i predstavnici sindikata.

Nismo od njih dobili nikakvo izvješće. S obzirom na to da se radi o vrlo ozbiljnim optužbama i jednoj vrlo ozbiljnoj situaciji, mi ćemo svu dokumentaciju koju smo primili dostaviti nadležnim tijelima budući da su u međuvremenu podignute i neke optužnice, dodala je.

Što se tiče drugih pitanja koja se navode u tom pismu, HNK je zadnjih nekoliko godina najposjećenije kazalište, svi znamo da se traži karta više, imali su veliki broj međunarodnih gostovanja, nacionalnih nagrada i koprodukcija i nije primjereno pozivati se da bi to kazalište eventualno loše radilo. Tome svjedoči i šira kulturna javnost i publika, rekla je ministrica kulture i medija i pozvala sve “da se razgovara” na za to primjerenim mjestima.

Putem javnog poziva za dodjelu potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske u 2021., Ministarstvo kulture i medija omogućit će isplatu potpore u iznosu od 4000 kuna neto na mjesec. Rok za prijavu je 25. siječnja 2021.

Istodobno, u pripremi je i novi javni poziv za dodjelu potpore nezavisnim profesionalcima u području kulture i umjetnosti koji rade honorarno, obavljaju povremene poslove, a nisu samozaposleni, nisu ostvarili pravo na uplatu obveznih doprinosa, a članovi su strukovnih udruga.

Javni poziv bit će objavljen u siječnju.

Daljnje potpore bit će uspostavljene u skladu s podatcima o učincima dosadašnjih mjera, koji će se prikupiti putem tih prijava, kako bi bile usmjerene prema onima kojima su najpotrebnije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!