Ministarstvo pravosuđa odustalo od progona Uskokovog službenog vozača

Vijesti 27. tra 202317:58 0 komentara
Marko Prpic/PIXSELL/ILUSTRACIJA

Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) odustalo je od progona službenog vozača sada već bivše ravnateljice Uskoka Vanje Marušić, koji je u prometnoj nesreći u ožujku prošle godine uništio službeno vozilo, izvijestilo je ministarstvo u četvrtak.

”U ispitnim postupku nisu utvrđene osnove za daljnje pokretanje postupka protiv povrede službene dužnosti pred nadležnim tijelom”, stoji u odgovoru MPU-a na upit hoće li protiv službenog vozača pokrenuti stegovni postupak.

MPU dodaje da je nakon saznanja o prometnoj nesreći provelo prethodnu proceduru u kojoj su utvrđivane činjenice o navodima vezanima za postupanje službenika u MPU-u koji su upućivali na moguću povredu službene dužnosti.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je ranije najavio da će protiv službenog vozača biti pokrenut stegovni postupak zbog teške povrede službene dužnosti jer je kao zaposlenik ministarstva skrivio prometnu nesreću.

Državno odvjetništvo RH (DORH) izvijestio je 18. travnja da je Vanja Marušić uputila zahtjev za prestankom rada u Uskoku iz osobnih razloga, dok je dva dana kasnije ministar Malenica dao suglasnost na ostavku sada već bivše ravnateljice Uskoka koju mu je proslijedila glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek.

Iako su u DORH-u naveli da se Marušić povlači iz osobnih razloga, mediji su izvijestili da iza ostavke Vanje Marušić stoji prometna nesreća koju je skrivio njezin vozač sa službenim automobilom, a kojeg je koristio u privatne svrhe. U DORH-u su kasnije potvrdili da se nesreća dogodila krajem ožujka 2022. godine u jutarnjim satima.

Malenica je naglasio da ostavka Vanje Marušić nema politički kontekst, dok je Hrvoj Šipek ustvrdila da je Marušić morala otići zbog propusta u obavljanju poslova državnoodvjetničke uprave, istaknuvši kako je ”pucanj u prazno teorija da je se htjela riješiti, jer je onda ne bi prije nekoliko mjeseci imenovala na tu dužnost”.

Hrvoj Šipek je precizirala da je propust Marušić bio u tome što nije obavijestila MPU i DORH jer prema Zakonu od DORH-u, Zakonu o Uskoku i Poslovniku državnog odvjetništva svaki državni odvjetnik je dužan u poslovima pravosudne uprave redovito obavještavati i odluke koje donosi objaviti i dostaviti glavnom državnom odvjetniku.

Ostavka nakon anonimne prijave

Na pitanje kako bi postupila da ju je odmah izvijestila o nesreći, Hrvoj-Šipek je odgovorila da je Uskok bio u obvezi naknaditi štetu s obzirom na to da je štetu izvorno naknadila agencija i prema sporazumu kojim je vozilo ustupljeno Uskoku.

Hrvoj Šipek je dodala da je DORH izvršio uvid u prekršajni spis prema kojem je vozač u trenutku nesreće bio sam u vozilu i na putu prema stanu ravnateljice Uskoka kako bi je vozio na posao.

Podsjetila je da je nakon anonimne prijave pozvala na razgovor Marušić koja joj je rekla da je nije obavijestila jer je jednostavno zaboravila. Nadodala je da je Marušić u pismenom očitovanju izvijestila o tome na koji je način izvršeno plaćanje štete uz konstataciju kako smatra da je upitno bi li vozač trebao odgovarati za štetu.

Ostavku Marušić je komentirao i premijer Andrej Plenković koji je rekao da je to ”interna stvar DORH” te da ta institucija javnosti treba pojasniti sve okolnosti ostavke.

Marušić je za ravnateljicu Uskoka prvi puta imenovana u studenome 2018. kada je na toj dužnosti zamijenila sadašnju europsku tužiteljicu Tamaru Laptoš. Drugi put je na četverogodišnji mandat na čelu Uskoka imenovana 16. studenoga prošle godine.

Nakon ostavke Marušić, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek ovlastila je 20. travnja Željku Mostečak za vršiteljicu dužnosti ravnateljice Uskoka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!